fbpx
Kaupunkiuutiset

Facebook-ryhmä innoitti akvarellistin kaupunkikuviin

Monia yksityisnäyttelyitä pitänyt ja muusikkonakin tunnettu Jorma Tuomola on ripustanut Hämeenlinnan kirjastoon akvarelleja maalta ja kaupungista. Turenkilainen taiteilija kertoo esillä olevan kokoelman saaneen osittain innoituksensa Facebook-ryhmästä Kuvia menneiden vuosikymmenien Hämeenlinnasta.

– Näyttely syntyi tavallaan yleisön pyynnöstä, koska laitoin kuvia näistä töistä ryhmän sivulle ja niiden perään alettiin kysellä, Tuomola kertoo.

– Monien teosten mallina ovat olleet tuon sivun mustavalkokuvat, joita olen mukaillut ja värittänyt.

Mukana on akvarelleja rantareitistä, Aulangon tekosaaresta ja Onnentemppelistä sekä Kutalan pyykkäreistä. Erityisen koskettava on maalaus Harvialantietä kävelevistä vanhoista siskoksista, jotka monet hämeenlinnalaiset muistavat.

Näyttelyssä on myös Tuomolan tekemiä henkilökuvia. Joskus kohteet ovat olleet satunnaisesti tavattuja ihmisiä, toisinaan vähän tutumpia. Yhdessä maalauksessa on HPK:n linja-autonkuljettaja Rami Toivonen.

– Tämä on tällaista kansantaidetta, Tuomola pohtii.

– Jos tätä jotenkin musiikkiin vertaa, niin tauluissa on hiilellä ja vesivärillä tehtyä maalaustaiteen iskelmää.

Kolmantena punaisena lankana näyttelyssä ovat maisemat Lapista.

– Vaimon kanssa on siellä 4 kertaa käyty ja viime syksynä matkailuauto pääsi sinne neitsytmatkalleen.

– Lappi on akvarellistille aivan erilainen paikka kuin mikään muu. Siellä puoliabstrakti ilmaus tuntuu paljon luontevammalta ja taivaastakin löytyvät kaikki mahdolliset värit.

Jorma Tuomolan akvarelleja 4.2. asti Hämeenlinnan kirjastossa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset