fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Fantasia kasvoi festivaaliksi

Sibeliuksen nimikkoviikonloppu tarjoaa ohjelmaa eri paikoissa keskustassa.
Tuula Penttilä ohjaa torilla nähtävän Sibelius-fantasian, jonka keskipisteenä on suihkulähde. Kirkkokin on juuri sopivasti saanut ulkoseinäänsä uuden maalipinnan.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Sibelius-fantasia laajenee tänä syksynä ”oikeaksi festivaaliksi”.

– Ytimessä on edelleen torin esitys, mutta uutena on muun muassa konserttisarja, joka jatkuu perjantaista sunnuntaihin, lasten ja nuorten kulttuuripäällikkö Noora Herranen tapahtuman tuottavasta Arxista kertoo.

Tunnin mittaisessa fantasiateoksessa torilla nähdään tuttuun tapaan valospektaakkeli ja Linda Haakanan tanssia sekä kuullaan musiikkia Iiro Rantalalta, The Holy -yhtyeeltä The 3eesilta.

Herrasen mukaan tekijät ovat saaneet vapauden muokata Sibeliuksen teoksia tai esittää jotain säveltäjämestarin inspiroimaa. Iiro Rantala soittaa oman sävellyksensä Jean ja Aino sekä versionsa Finlandian alkusoitosta. Myös The Holy, The 3ees ja Vanajan mieskuoro esittävät Sibeliuksen musiikkia omine sovituksineen.

– Teemana on eri sukupolvien kohtaaminen. Fantasiassa kuulemme, miten nuori polvi näkee 150-vuotisen musiikin, esityksen ohjaaja Tuula Penttilä sanoo.

Mukana on myös perinteistä Sibeliuksen kuoro-, piano- ja jousikvartettomusiikkia – ja Finlandia totta kai.

Esiintyjiä torilla on yhteensä kymmeniä. Heillä on myös yhteneväiset asut, jotka on suunnitellut ja valmistanut Hämeen ammattikorkeakoulun muotoiluopiskelija Heli Sippola assistentteineen. Tekijät lupaavat asujen värien tuovan esitykseen hersyvyyttä ja kuplivuutta.

– Yksi fantasian vahvuuksista on, että se leviää paikallisesti. Mukana sitä tekemässä on oppilaitoksia, harrasteryhmiä, perheitä, Penttilä iloitsee.

The Holy -yhtye tarjoaa lauantai-iltana torilla vielä ilmaiskeikan kello 22. Kokoonpanoon kuuluvat Eetu Henrik Iivari, Laura Kangasniemi, Eero Jääskeläinen, Mikko Maijala ja Pyry Peltonen.

Keskustan kapakoissa ja kujilla laulu raikaa koko illan Kuorot kuutamolla -teemalla. Skogsteriin johtaa Raatihuoneenkatua kirkon vierestä erityinen Laulukuja, jossa on elävää musiikkia, ruokarekkoja ja myyntikojuja.

Illan aikana Sibeliuksen syntymäkotiin ja Museo Skogsterin näyttelyihin pääsee tutustumaan maksutta.

Fantasiaviikonloppu alkaa jo perjantaina Samae Koskisen jousikvartetin konsertilla Verkatehtaalla kello 19.

Lauantaina Arx-talossa vietetään Sibelius-Arxantaita. Koko perheen ilmaistapahtuman ohjelmassa on Nukketeatteri Ofelia, työpajoja ja Metsänpeitto-näyttely.

Wetterhoffin talossa kuullaan kello 16 Lied Experiment -konsertti, jossa Essi Luttinen, laulu, Seppo Kantonen, piano, ja Jarmo Julkunen, kitara, esittävät uusia sovituksia muun mussa Sibeliuksen, Merikannon ja Kilpisen klassikoista.

Sunnuntai aloitetaan kello 10 Sibelius-brunsseilla Hämeenlinnan kahviloissa. Tilaisuuksia suunnitellaan muun muassa Café Laurelliin, Café Kukkoon, Verkatehtaan kahvilaan ja Art Café Intolaan. Brussiohjelma tarkentuu 14.9. mennessä.

Pianisti Tuomas Nikkanen soittaa kello 16 Raatihuoneen juhlasalissa Sibeliuksen ja hänen oppilaidensa musiikkia. Luvassa on ainakin Kuulan ja Madetojan sävellyksiä.

Sibelius-fantasia Hämeenlinnassa pe–su 21.–23.9.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset