fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Finlandia-palkinto ei ole muuttanut Juha Hurmeen elämää pätkääkään ja taiteilija tekee mitä huvittaa. Lue, mitä kirjailija jutteli Perjantaiparlamentin kynnyksellä.

Juha Hurme on Perjantaiparlamentin vieraana.
Juha Hurme on muun muassa Hailuodon teatterifestivaalin taiteellinen johtaja. Kesällä 2015 hän ohjasi Lady Macbethiä.

Kirjailija-ohjaaja Juha Hurme tuli viimeistään siinä vaiheessa suomalaisille tutuksi, kun hän viime vuonna Finlandia-palkinnon kiitospuheensa päätteeksi kuulutti: “Opetelkaa ruotsia, juntit. Maailmankuvanne avautuu kummasti.”

Juha Hurme, mitä kuuluu, mitä sinulla on meneillään?

– Kirjoitan KOM-teatterille näytelmää, jota alan joulukuussa ohjata. Samaan aikaan teen vaivihkaa seuraava romaania, jonka nimi on Operaatio Paulaharju. Otsikko viittaa Samuli Paulaharjuun ja tunturiteatteriin, mutta itse kirja on laajempi katsaus siihen, mitä pohjoinen tarkoittaa.

Wikipedian mukaan olet koulutukseltasi biologi. Kuinka paljon se on vaikuttanut sinuun taiteilijana?

– Tuo titteli on vanha wikipedia-harha, jota en ole lähtenyt oikaisemaan, koska se tavallaan kertoo oikeasta asiasta. Minulla on takanani neljä vuotta hyvinkin ahkeria yliopisto-opintoja ja luonnontieteet ovat elämäni suuri rakkaus. Olen tutkinut luonnontieteitä 50 vuotta ja se on valtavasti muokannut ajatteluani.

Onko Finlandia-palkinto vaikuttanut elämääsi?

– Ei vähimmässäkään määrin. Olen saanut toimia mielekkäällä tavalla vuosikymmeniä, eikä palkinto ole muuttanut mitään. Ehkä sen verran, että ihmiset ovat alkaneet lukea vanhempiakin kirjojani, mikä on tosi kiva juttu.

Uskotko, että taiteella voi vaikuttaa yhteiskuntaan?

– Tiedän, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ihmisten maailmassa ja jokainen teko on poliittinen. Taide ja kulttuuri ovat suuren mielenkiinnon kohteena ja voivat nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä. En kuitenkaan ajattele olevani mielipidevaikuttaja, vaan taiteilija, joka toimii miten huvittaa,

Riepooko sinua jokin tämän hetken yhteiskunnallisessa keskustelussa?

– Ehkä lievästi jurnuttaa, että planeetta on tuhoutumassa ja hukkumassa väkivaltaan, eikä ketään tunnu kiinnostavan. Olen kuitenkin hyväntuulinen mies ja suhtaudun maailmanloppuunkin kevein mielin,

Perjantaina Birgerissä

Seuraavan Perjantaiparlamentin vieraaksi saapuu teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme.

Illan teemana on Taide ja sivistyneen ihmisen ihanne. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Luvassa on keskustelua teatterista, kirjallisuudesta ja ihmisyyden olemuksesta.

Perjantaiparlamentti Birgerissä pe 2.11. klo 18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset