Kaupunkiuutiset

Kolumni: Flirttailua isoveljen kanssa

Iiro-Pekka Airola

Joskus sitä hämmentyy ihan tosissaan.

Seisoskelin lähikaupan kassalla maksamassa ostoksia, kun mieleeni hiipi ajatus, pitäisikö vihdoin hankkia vihreä bonuskortti lompakkoa koristamaan. Ajatus yllätti, koska olen jo aikanaan tehnyt vakaan päätöksen kieltäytyä kyseisen kortin hankkimisesta.

Hetkellisesti huomasin kuitenkin vakavasti harkitsevani asiaa, kunnes lopulta havahduin, että oli aika pakata kauppatavarat. Totesin, ettei syytä aiemmin tehdyn periaatepäätöksen pyörtämiseen ole.

Otin ostokset mukaan ja lähdin kotiin, jossa ulko-oven kynnyksellä odotti postiluukusta tullut kirje. Sen lähettäjä oli paikallinen osuuskauppa.

 

Avasin kuoren. Sisältä löytyi mainos, jossa minua maaniteltiin liittymään jäseneksi.

Minuun vedottiin korulausein ja kaunein sanankääntein sekä eittämättä vedenpitävin laskelmin siitä, miten paljon hyötyä valutan päivittäin symbolisesti viemäristä alas, kun en ole ymmärtänyt jäsenyyttä vielä tähän päivään mennessä hankkia. Kirje antoi selvät ohjeet ja mahdollisuudet siihen, että tämä kaikki voisi hetkessä muuttua.

Tiesin kyllä, että osuuskauppaväen lonkerot ulottuvat nykyään kaikkialle. Mutta onko tämä mennyt jo siihen, että ryhmän helppoheikit ehtivät reagoimaan jo viiden minuutin kauppamatkan aikana ja lähettämään kirjepostia kotiin?

 

Vuonna 1984 on englantilaiskirjailija George Orwellin klassikko, jossa kansalaisten kaikkia liikkeitä valvoo Isoveli. Kirjan julkaisusta on aikaa seitsemän vuosikymmentä ja sen symboloimasta vuodestakin jo kohta 35, mutta nyt tuntuu, että elelemme täällä todella Isoveljen valvovan silmän alla.

Internetin jättiyritykset keräävät meiltä jatkuvasti verkossa tietoa siitä, minkä asioiden perässä surffaamme maailmanlaajuisilla sähköaalloilla. Sen huomaa karusti varsinkin työkoneella: kun etsii tietoa juttuun kylpytynnyreistä ja menee sitten lukemaan uutissivustoa, kuin sattumalta minulle halutaan kaupata juuri sillä hetkellä uutta paljua.

Markkinointi toimii ilmeisen hyvin, kun siitä on tullut niin elimellinen osa jokapäiväistä arkea.

Ei tässä auta kuin sinnitellä vastaan parhaansa mukaan. En haluaisi antaa Isoveljelle pikkusormea, vaikka se taitaa olla oman elämänsä Don Quijoten taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.11.2020