Kaupunkiuutiset

Fredrikaa ja uniikkikenkiä

Fredrika Wetterhoffin elämänkaaresta kertova pysyvä näyttely sekä suunnittelija Sanna Niskasen suunnittelemien uniikkien kenkien näyttelyt avataan perjantaina Wetterhoffin talon ensimmäisessä kerroksessa. Neiti W – Fredrikan tarina avaa monella eri tavalla Wetterhoffin historiaa.

– Wetterhoffin rakennuksen ja siihen liittyneen koulutuksen tuntevat useimmat hämeenlinnalaiset, mutta tarina taustalla on usein hämärän peitossa. Näyttelyssä on tiivistetysti Fredrika Wetterhoffin ja hänen elämäntyönsä tietopaketti, Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen kertoo.

– Fredrikan tarina on olennainen osa Wetterhoffin taloa. Näyttely muistuttaa, miten merkittävä henkilö Fredrika Wetterhoff oli, ja miten voimakas vaikutus hänellä on ollut naisten aseman kohentamiseen ja käsityötaitojen kehittämiseen sekä moneen muuhun, Hannele Yrjö-Koskinen sanoo.

Neiti W -näyttelyn ovat koostaneet Hillevi Kaarlenkaski, Inka-Maria Laitila ja Veera Kolehmainen.

– Materiaali etsittiin ihan omista nurkista Wetterhoffin talon vintiltä ja varastoista, ei muualta. Ja sitä löytyy! Tekstit ovat Inka-Maria Laitilan käsialaa. Hänhän kirjoitti Fredrikasta myös kirjan, Hillevi Kaarlenkaski kertoo.

Sanna Niskanen sai Hämeen Kulttuurirahastolta vuoden apurahan jalkinemallistoa varten. Urban Wildlife -näyttelyssä nähdään kahdeksan uniikkia, Niskasen suunnittelemaa ja toteuttamaa kenkäparia. Mallisto on Niskasen kolmas.

– Jalkinenäyttelyn teemana on urbaanin kaupunkilaiskulttuurin kohtaaminen kesyttämättömän luonnon kanssa. Lisäksi näyttely ottaa kantaa nykyihmisen etääntyneeseen luontosuhteeseen, Niskanen kertoo.

Esimerkkinä luonnosta ja vanhasta suomalaisesta kulttuurista ovat supikkaat, jotka saivat Niskasen käsissä urbaanin ilmeen.

– Nyt sain apurahan ansiosta hieman hullutella kenkien kanssa, normaalityössä se ei ole mahdollista. Tällaisia kenkiä voin valmistaa tilaustyönä valmiista lestistä, Sanna Niskanen kertoo.

Hänen päätyönään ovat käsilaukut, vaikka hän valmistui Hämeen ammattikorkeakoulusta juuri kenkäsuunnittelijaksi.

Urban Wildlife -jalkinenäyttely on esillä Wetterhoffin talossa tammikuun loppuun asti. Fredrika Wetterhoffista kertova näyttely on jatkossa pysyvä osa Wetterhoffin taloa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset