Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Gabacho Maroc on yhtye maailmanmusiikin huipulta

Energiaa ja rytmejä räiskyvä bändi vie kuulijat aavikolta jazzklubeihin ja fuusion tuolle puolen.
Gabacho Marocin musiikillinen keitos syntyy eri kulttuurialueilta tulevien soittajien ja soittimien sulautumisesta yhteen. Kuva: Polka Photos
Gabacho Marocin musiikillinen keitos syntyy eri kulttuurialueilta tulevien soittajien ja soittimien sulautumisesta yhteen. Kuva: Polka Photos

Lähestyvän talven pimenevään iltaan tuo takuuvarmasti svengiä ja värikylläisyyttä Gabacho Maroc, joka esiintyy Verkatehtaalla 5. marraskuuta.

Yhtyeen jäsenet tulevat Marokosta, Algeriasta ja Ranskasta.

Vuonna 2013 perustettu Gabacho Maroc on alusta lähtien saanut paljon ylistävää kansainvälistä tunnustusta ja huomiota. Yhtyeen musiikki on sekoitus pohjoisafrikkalaisia gnawa-rytmejä ja perinteitä, arabivaikutteita, jazzia, trancea ja elektronista musiikkia. Hämmentävän kirjava resepti sulautuu yhtyeen käsittelyssä maukkaaksi sopaksi, joka yllättää ja säväyttää..

Liekehtii lavalla

Kokoonpanon omaleimaisuus ja energia ovat tuoneet sille muun muassa Daily Gazetten tunnustuksen yhtenä parhaista live-yhtyeistä maailmanmusiikin kentällä. Lavalla yhtyeen on sanottu olevan kuin ”unohtumaton liekki”.

Bändin musiikissa länsi kohtaa aavikon ja monikerroksiset tiukat rytmit vievät kuulijan lähes transsitilaan. Silti paketti pysyy hallinnassa ranskankielisen ja arabiankielisen lyriikan myötä. Sekä yhtyeen soittajien että eri kulttuurialueilta lähtöisin olevien instrumenttien musiikillinen dialogi luo uusia käsityksiä fuusiosta.

Listojen kärjessä

Gabacho Marocin ensimmäinen levy Bissara (Oued, 2014) toi yhtyeelle All African Music Awardseissa parhaan afrikkalaisen jazzyhtyeen palkinnon, ja debyytiltä lohkaistu single Moussaoui nousi nopeasti hitiksi sosiaalisissa medioissa. Kappale valittiin mukaan World Music Network -kokoelmaan The Best Arabic Music You’ve Never Heard.

Bändin toinen levy Tawassol (suom. yhteys) julkaistiin vuonna 2018. Se nousi nopeasti heti julkaisunsa jälkeen maailmanmusiikin listoilla. Maaliskuussa 2018 levy oli ensimmäisellä sijalla Transglobal World Music Chart -listalla ja sijoittui kuudenneksi koko vuoden levyjen joukossa. Samainen albumi sijoittui myös vuonna 2018 neljännelle sijalle Global Music Network Chart listalla.

Gabacho Maroc ti 5.11. klo 20 Vanaja-salissa.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset