fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Galleria Paperihuoneen jäsentaiteilijat ammentavat aiheitaan luonnosta –Mitä tapahtui kiinanrunkojäärälle?

Paperihuone ry:n puheenjohtaja, taidegraafikko Petra Saraste löytää aiheita luonnosta ja sen yksityiskohdista. Kuva: Riikka Helenius
Paperihuone ry:n puheenjohtaja, taidegraafikko Petra Saraste löytää aiheita luonnosta ja sen yksityiskohdista. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneen seinällä mönkii kiinanrunkojäärä (Anoplophora chinensis), vaarallinen, Aasiasta levinnyt lehtipuita vioittava kovakuoriainen. Vieressä on vedos, jossa jäärän eteneminen on pysähtynyt. Liiskatun ötökän sisuksista valuu lehtikultaa.

Paperihuone ry:n puheenjohtaja, taidegraafikko Petra Saraste on vedostanut grafiikantyönsä Kiinanjäärä ja Eteneminen itse valmistamalleen paperille. Tekniikka on etsaus akvatinta.

Sounds-nimisessä kesänäyttelyssä on esillä Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden eri grafiikan menetelmillä toteuttamia teoksia.

– Meillä on tapana järjestää vuosittain omien taiteilijoiden näyttely. Kesänäyttely tarjoaa kuvataiteen rytmiikkaa, sävyjä ja sointuja. Aiheita on ammennettu luonnosta. Osa on kuvannut myös ihmishahmoja, Paperihuone ry:n sihteeri, taidegraafikko Tiina-Katriina Mustonen esittelee.

Näyttelyssä on Mustosen ja Sarasteen lisäksi myös Anna-Maija Bergmanin, Marjaleena Etulan, Pirjo Dufvan, Paula Jalassola-Huttusen, Pirjo Keskinen-Vennon, Maritta Kärjen, Anna Kolehmaisen, Ulla Niskasen, Kukka Pitkäsen ja Päivi Toivosen teoksia.

Tiina-Katriina Mustonen, Marjaleena Etula ja Anna-Maija Bergman ripustivat Paperihuone ry:n jäsentaiteilijoiden teoksista koostuvan kesänäyttelyn. Mukana on 45 teosta 12 taiteilijalta. Kuva: Riikka Helenius

Monotypia vedostetaan vain kerran

Bergman ripustaa litografia- ja vesivärityötään Päiväunilla.

– Olen käyttänyt vedostukseen tasaiseksi hiottua kivilaattaa. Litokivet painavat noin 12 kiloa, Bergman kertoo.

Marjaleena Etula on käyttänyt tempera- ja akvarellimonotypiaa.

– Akvarellimonotypia on kerran vedostettava grafiikkatyö. Metallilevylle maalataan akvarelli- tai temperaväreillä ja annetaan kuivua. Kuva vedostetaan kostutettuun vedospaperiin, taiteilija kertoo.

Etulan Sininen neito -teoksesta on näytteillä temperamonotypiavedos sekä painolaatta.

Sounds-näyttely on esillä Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 28.7. asti. Kuvataiteen päivänä 10.7. näyttelyn yhteydessä järjestetään kaikille avoin, non-stop -periaatteella toimiva monotypiatyöpaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset