fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Galleria Paperihuoneessa nähtävillä muistin kuvia ja maiseman taikaa – Synnöve Dickhoff luo taidetta poistokirjoista ja teepusseista

Synnöve Dickhoffin ja Helena Kaikkosen Muistin kuvat kumpuavat luonnosta. Kuva: Riikka Helenius
Synnöve Dickhoffin ja Helena Kaikkosen Muistin kuvat kumpuavat luonnosta. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä kahden kuva- ja tekstiilitaiteilijan, helsinkiläisen Synnöve Dickhoffin ja oululaisen Helena Kaikkosen Muistin kuvia -näyttely.

– Teoksemme ilmentävät omakohtaisia kokemuksia, muistikuvia ja havaintoja meitä ympäröivästä luonnosta ja maailman tapahtumista. Taiteellinen prosessi on sidoksissa eri tapahtumien heijastumiin elämässämme. Haluamme esittää kysymyksiä ja kertoa havaintoja kokemastamme, Dickhoff ja Kaikkonen kertovat.

Teemana elämän rajallisuus

Dickhoff käsittelee elämän rajallisuuden ja katoavaisuuden teemoja. Hän kuvaa ihmisen elämänkaarta erilaisin fragmentein ja kasvikunnan symbolein.

Pintastruktuurin yksityiskohdat, materiaalin kerroksellisuus ja muoto ovat taiteilijalle tärkeitä sisältöä tukevia elementtejä.

– Käytän kevyitä, käsin työstettäviä materiaaleja, kuten paperia, poistokirjoja, teepusseja, lankoja ja osia tekstiileistä, taiteilija esittelee.

Gallerian peräseinälle on ripustettu Dickhoffin ruusunmarjateepusseista rakentuva punertavasävyinen teos Suoja.

Materiaaleja luonnosta

Myös Kaikkosen innoittajana toimii luonnon kiertokulun ja ihmiselämän vaiheiden rinnastaminen.

– Poimin muotoja ja materiaaleja metsistä ja rannoilta. Työni ovat kuin kuvitteellisia maisemia tai otteita elämän ja luonnon yksityiskohdista, installaatioita ja abstrakteja materiaalikoosteita, joissa yhdistelen lankoja, kankaita, kuituja, paperia, puiden lehtiä, oksia ja juuria.

Dickhoff ja Kaikkonen ovat molemmat tekstiilitaiteen koulutuksen saaneita kuvataiteilijoita.

Kaikkonen on valmistunut taiteen maisteriksi Bergen National Academystä vuonna 1992 ja Dickhoff Taideteollisen korkeakoulun vuonna 1995.

Aiheita kävelylenkeiltä

Grafiikanpajassa on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan Pirjo Keskinen-Vennon akryylimaalauksista ja grafiikantöistä koostuva näyttely Maiseman taika. Maalaukset ovat syntyneet kotona ja grafiikantyöt Paperihuoneella.

Keskinen-Vento kertoo ammentavansa aiheita luonnossa kävellessään.

– Olen maleksiva ihminen, en reippaileva. Verkkaisesti edetessä ehtii nähdä enemmän, hän tuumii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pirjo Keskinen-Vennon maisemamaalauksissa on heleät värit ja niistä kuvastuu usein auringon nousu tai lasku ja hämyisä tunnelma. Kuva: Riikka Helenius
Pirjo Keskinen-Vennon maisemamaalauksissa on heleät värit ja niistä kuvastuu usein auringon nousu tai lasku ja hämyisä tunnelma. Kuva: Riikka Helenius

Omia tulkintoja maisemista

Taiteilija käyttää valokuvia apuna luonnostelussa, mutta tekee maisemasta oman tulkintansa. Mukana on myös ripaus mielikuvitusta.

Keskinen-Vennon maisemat ovat usein hämyisiä ja niissä näkyy auringon nousu tai lasku, sumuinen ilta tai aamun aavistus.

Sumuinen aamu -maalauksessa näkyy HYK:n koulun pääty. Utuinen Kävelijä sillalla on kuvattu Viipurintien sillalta ja Kevään merkkejä Honkalanrannan luonnonsuojelualueelta.

Keskinen-Vennon grafiikantöiden tekniikkana on monotypia.

– Pidän monotypiasta, sillä siinä pääsee irrottelemaan. Koskaan ei tiedä, mitä kuvasta tulee, ennen kuin sen on vedostanut.

 

Synnöve Dickhoffin ja Helena Kaikkosen sekä Pirjo Keskinen-Vennon näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 29.4. asti.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset