fbpx
Kaupunkiuutiset

Galleria Paperihuoneessa on esillä kokeilevaa tekstiilitaidetta, jossa tunteet ja perinne siirtyvät kankaisiin

Päivi Vaarulan ja Ragnheidur Björk Thórsdóttirin näyttely jatkuu 28.9. asti.
Päivi Vaarula ja Ragnheidur Björk Thórsdóttir kutovat elämää, tunteita ja arjen kokemuksia tekstiilitaiteen kielelle. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä syyskuussa hämeenlinnalaisen Päivi Vaarulan ja islantilaisen Ragnheidur Björk Thórsdóttirin näyttely Sidoksia – Bindingar. Tekstiilitaiteilijat ja -opettajat tapasivat Islannissa.

– Sain apurahan vuonna 2017 ja tutustuin Islannin tekstiilikeskuksessa kudonnan asiantuntijana työskentelevään Ragnheidur Björk Thórsdóttiriin. Pidämme nyt yhteisen näyttelyn Hämeenlinnassa ja ensi keväänä Akureyrissä, Islannissa, Vaarula kertoo.

Tuntemukset ja perinne innoittajina

Vaarula ja Björk Thórsdóttir käyttävät villaa eri tavoin ja kutovat kangaspuilla kokeilevaa tekstiilitaidetta.

Björk Thórsdóttirin työt jatkavat gobeliinitaiteen perinnettä. Hän ammentaa inspiraatiota vanhoista tekstiileistä, kudonnan sidoksista, historiasta ja luonnosta.

Vaarulaa innoittavat tunteet ja tuntemukset. Hän värjää langat kasvivärein ja kutoo ne sitten kankaaksi.

– Käännän elämääni tekstiilitaiteen kielelle, taitelija kuvailee.

Teos Ilon aika kuvaa arjen iloa. Vaarulalle ilon väri on keltainen. Punasävyinen Viaton veri luotaa synkempiä tuntoja. Teos syntyi Ukrainan sodan sytyttyä kevättalvella.

Värikokeiluista syntyi näyttely

Grafiikanpajan puolella esillä on Paperihuone ry:n jäsentaiteilijan Tiina-Katriina Mustosen näyttely Luomiskertomus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiina-Katriina Mustonen näyttely koostuu värikkäistä monotypiavedoksista. Kuva: Riikka Helenius

Tiina-Katriina Mustonen näyttely koostuu värikkäistä monotypiavedoksista. Kuva: Riikka Helenius

Näyttely koostuu värikkäistä monotypiavedoksista ja se syntyi, kun Mustonen mursi kätensä, eikä pystynyt kaivertamaan puulaattoja.

– Kun käsi parani ja leikkaaminen ja telaaminen onnistui, tein värikokeiluja ja erilaisia muotoja; aurinkoja, kuita, puita ja ihmisiä.

Mustonen näkee luomiskertomuksen väreinä. Näyttely alkaa teoksesta Valo ja pimeys. Värit ja muodot monipuolistuvat teos teokselta.

– Kaikki värit on rakennettu pääväreistä. Kulta kulkee mukana töissä. Olen vedostanut teoksiin ohuet kultaraidat tuomaan liikettä ja eloa, taiteilija kertoo.

Päivi Vaarulan ja Ragnheidur Björk Thórsdóttirin Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) sekä Tiina-Katriina Mustosen näyttely grafiikanpajassa ovat esillä 28.9. asti.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset