fbpx
Kaupunkiuutiset

GalleriaKONEessa seikkaillaan pelimaailmassa

GalleriaKONEessa on esillä tammikuussa Kirkkonummella asuvan ja työskentelevän kuvataiteilija Matias Lehdon (s. 1985) näyttely “Lubok Air Force”. Näyttelyssä tutkimusmatkaillaan pelikorttien ja strategisten lautapelien maailmassa.

Hämärään näyttelytilaan astuessa katseen vangitsee Lubok Air Force -installaatio pelipöytineen. Pelilaudalla on alumiini- ja kuparilentokoneita. Mukana ovat myös peliohjeet.

– Lubok Air Force on näytteillä, mutta teoksia LAF-45-3 ja LAF-45-4 saa myös pelata. Pelit ovat vielä testiversioita, mutta toivon kävijöiden pysähtyvän pelaamaan. Tarkoitukseni on julkaista pelit tulevaisuudessa, Lehto kertoo.

– Piirsin lapsena pelejä. Kun ensimmäiset konsoli- ja tietokonepelit ilmestyivät, tein piirroksia niistä, kun meillä ei ollut pelejä vielä kotona, taiteilija muistelee.

– Minua kiinnostavat strategiapelit ja loputtomat mahdollisuudet liikkua pelilaudalla.

Lehdon peliaiheisissa teoksissa yhdistyvät nykyaikainen muotoilu ja keskiaikainen maailmankuva tarot-kortteineen.

– Tarot-kortteja käytettiin keskiajan Euroopassa aluksi pelaamiseen. Kortit olivat arvokkaita, eräänlaisia taideteoksia, joihin oli varaa vain harvoilla. Tarot-kortteja alettiin käyttää ennustustarkoituksiin vasta parisen sataa vuotta myöhemmin, Lehto juttelee.

Taiteilijan Queens and Kings -piirustussarjassa voi nähdä häivähdyksiä keskiaikaisista maalauksista sekä vanhoista kiinalaisista ja japanilaisista piirroksista.

– Piirsin tussiterällä ja sekatekniikalla kaikkiaan sata erilaista versiota tarot- ja pelikorteista. Näyttelyyn piirroksista karsiutui runsaat parikymmentä. Tutkin pelikorttikuvien kehitystä. Queens and Kings oli minulle myös kokeellinen tekniikkaharjoitus.

Lehto opiskeli maalaustaidetta Vapaassa taidekoulussa vuosina 2002–2006. Tällä hetkellä Lehto opiskelee taiteen tekemisen ohessa vaatetusalaa.

Matias Lehdon “Lubok Air Force” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 30.1. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset