fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Georg Lindström kirjoitti kirjan muusikosta, joka sanoi Abballe ei

Vesa Aaltosen ura suomalaisen musiikin huipulla on jatkunut 50 vuotta.
Georg Lindströmin yhteydet vanhan liiton musiikkipiireihin ovat poikineet kaksi kirjaa, elämäkerran Pepe Willbergistä ja toisen Vesa Aaltosesta. Kuva: AP Sarjanto
Georg Lindströmin yhteydet vanhan liiton musiikkipiireihin ovat poikineet kaksi kirjaa, elämäkerran Pepe Willbergistä ja toisen Vesa Aaltosesta. Kuva: AP Sarjanto

Viime viikolla Helsingin Tawastia-klubilla juhlittiin legendaarisen rock-yhtyeen Tasavallan Presidentin 50-vuotista historiaa. Samassa tilaisuudessa julkaistiin hämeenlinnalaisen Georg Lindströmin teos, joka kertoo bändin perustajajäsenen, rumpali Vesa Aaltosen urasta.

– Kevyen musiikin elämäkertoja kirjoitetaan harvoin rumpaleista ja Vesa jos kuka ansaitsee omansa. Olemme tutustuneet aikoinaan Back to the Sixties -yhdistyksen touhuissa, Lindström kertoo.

Ykkösjannuja

Lähes 300-sivuinen teos Vesa Aaltonen – Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi kertoo, kuinka nuorena jopa kansainvälistä rocktähteyttä maistamaan päässeestä soittajasta tuli monien suomalaisten huippuartistien luottomies ja noin 1800 levytetyllä kappaleella esiintyvä studiomuusikko.

Progressiivista rockia soittanut Tasavallan Presidentti oli 1970-luvulla maan suosituin yhtye yhdessä Wigwamin kanssa. Bändi noteerattiin myös Englannissa, jossa kokoonpano teki useita kiertueita.

– “Pressa” oli lähtölaukaus kaikelle, se oli edelläkävijä, jota ihailtiin ja Vesaa alettiin pitää ihan ykkösjannuna rumpaleiden joukossa. Hän on pystynyt elättämään perheensä musiikilla kaikki nämä vuodet, koska loistavan soittotaitonsa lisäksi hän on luotettava ja luonteeltaan tasapainoinen, elämänkerturi luonnehtii.

Made in Sweden

Matkan varrelle ovat mahtuneet muun muassa viisitoista vuotta Vesa-Matti Loirin bändissä, pari vuotta Hectorin taustalla, lukemattomia levytyssessioita ja television musiikkiviihdesarjoja sekä Ruotsissa päämajaansa pitänyt Made in Sweden -yhtye.

Viimeksi mainittuun liittyy tunnettu tarina bändistä, joka sanoi Abballe ei.

Muusikoille tarjottiin vuonna 1977 tilaisuutta lähteä Abban taustayhtyeeksi heidän Australian kiertueelleen. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kokoonpanon jäsenet olivat sitä mieltä, etteivät progejätkät voi lähteä purkkamusaa soittamaan.

– Ideologia merkitsi silloin niin paljon enemmän. Jälkeenpäin tietysti harmitti, ettemme lähteneet mukaan rundille, josta tehtiin kokoillan elokuvakin, Abba The Movie, Aaltonen kertoo kirjassa.

– Ostin itselleni myöhemmin tämän leffan ja sitä muutamaan kertaan katsellessani fiilikset eivät olleet parhaat mahdolliset. Asiasta tuli musapiireissä yleinen vitsi.

Ei skandaaleja

Aaltonen on ahkera kuvaaja ja kirja onkin täynnä otoksia soittokumppaneista ja perhe-elämästä. Tunnettuja naamoja ja nimiä vilisee, mutta skandaalinkäryä teoksesta on aivan turha etsiä.

– Edellinen kirjani kertoi Pepe Willbergistä. Sen julkaisun jälkeen iltapäivälehtien artikkeleissa reviteltiin hänen naisjutuistaan ja kaikki muu unohdettiin. Tämä uusi kirja on aika siisti, siitä jäivät dokaamiset ja mimmit pois. Se oli Vesan toivomus, Lindström sanoo.

Kun kaikki muuttui

Lindström tunnustaa omissa musiikkimieltymyksissään jämähtäneensä tukevasti 1960-luvulle. Herätys toki alkoi jo edellisellä vuosikymmenellä, kun rock-musiikki vyöryi Suomeen.

– Ensin saapui Bill Haley, eikä mennyt kauankaan, kun tuli Elvis. Ekat Beatles-levyt ostin vuonna 1963, mutta Rolling Stones kolahti vielä kovempaa silloin, Lindström muistelee.

Popmusiikin kulta-aikana melodiat olivat Lindströmin mielestä ylivertaisen kauniita ja tarttuvia. Hänen mielessään niihin liittyy voimakkaita, omia muistoja, jotka kuljettavat johonkin paikkaan tai tapahtumaan.

– 1960-luvulla muuttui kaikki, frisyyrit, kledjut ja asenteet. Se oli järisyttävää.

 

Georg Lindström

Syntynyt 1944 Helsingissä, muutti Hämeenlinnaan 1973.

Eläkkeellä, työura piirtäjänä.

Perusti Hämeenlinnan Spiritualistinen Seura ry:n (nykyinen Hämeenlinnan Henkinen kehitys ry) vuonna 1980.

Kirjoittanut teokset: Kuoleman jälkeen elämä (1996), Isoäitini Anna (2002), Yhteyksiä ajattomuudesta (yhdessä Irma Weisenin kanssa, 2005), Verinen sunnuntai (2007), Pepe Willberg – Muistatko vielä sen? (2012).

Uutuuskirjaa on saatavilla Suomalaisesta kirjakaupasta ja Prisman verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset