fbpx
Kaupunkiuutiset

Goodmanin nuorisotila syö businesta ja tuo häiriöitä

Syyskuun alussa kauppakeskus Goodmaniin avattu Hämeenlinnan kaupungin hallinnoima nuorisotila Nurkka on aiheuttanut hankaluuksia nuorisotilan viereiselle ravintolalla sekä lähiympäristön asukkaille.

Erittäin suosituksi osoittautunut nuorisotila Nurkka on karkottanut asiakkaita ravintola Topkapista. Kiinteistöstä jo muutenkin muuttamassa oleva kiinteistövälitystoimisto Hyvät Kaupat LKV harmittelee polkupyörien määrää toimialalle tärkeän näyteikkunan edessä.

Kaivokadun ja Raatihuoneenkadun asunto-osakeyhtiöissä iltapäivien ja iltojen häiriötekijöitä sanotaan asumismukavuuden kannalta erittäin merkittäviksi.

Kauppakeskus Goodman ja kaupungin nuorisotoimi pyrkivät lieventämään nuorisotilan mukanaan tuomia lieveongelmia kohentamalla äänieristystä ja sisustamalla nuorisotilaa uudelleen. Samalla lisätään valvontaa sekä itse tilassa että piha-alueella. Polkupyöräparkkia toivotaan kaupungilta Reskan tuntumaan.

Topkapin asiakkaat ovat antaneet kovaa palautetta nuorisotilasta kuuluvasta melusta sekä piha-alueen järjestyksestä. Kun tupakointikiellosta sisäänkäynnin tuntumassa muistutettiin, nuoret siirtyivät tupakoimaan viereisten kerrostalojen tuntumaan. Alueen asukkaat ovat pahastuneet tupakantumppien ja räkäklimppien ylettömästä määrästä.

– En arvostele nuoria. Nuorisotilan paikka on vain totaalisen väärässä tilassa, Topkapin yrittäjä Can Mese sanoo.

– Minulla on kyse omasta elinkeinosta, päivittäisestä leivästä. Rakensin ravintolatoiminnan tähän paikkaan ennen kuin oli pienintäkään vinkkiä nuorisotilan tulosta. Liikevaihto putosi nuorisotilan myötä erittäin rajusti, mutta ei ravintolatilan vuokra, Can Mese harmittelee eteen tullutta tilannetta.

– Kukaan ei tunnu tajuavan, että minulta viedään elinkeino.

Kaupungin nuorisopalvelujen palvelupäällikkö Noora Herranen vakuuttaa, ettei kenenkään elinkeinoa haluta vahingoittaa, saati tuhota.

– Uskon tilanteen rauhoittuvan, kun pelisäännöt tulevat nuorille selviksi. Mutta nuorillekin on oltava oikeus kokoontua, toki ilman häiriökäyttäytymistä, Noora Herranen painottaa.

Melua ja kaikua

Ravintola Topkapi ja nuorisotila Nurkka sijaitsevat kauppakeskuksen Goodmanin Kaivokadun puoleisen sisäänkäynnin molemmin puolin. Nuorisotilaan kulku on rajattu nyt erillisen sisäänkäynnin kautta.

Liiketilojen väliin rakennetut väliseinät jättävät sisäkattorakennelmien yläpuolelle vapaata tilaa, jossa äänet liikkuvat täysin esteettä. Isossa tilassa tulee myös kaikuja, jotka ovat omiaan lisäämään meluhaittoja ravintolassa.

– Viimeksi sunnuntaina kävimme useaan otteeseen huomauttamassa kovista äänistä, Työntekijät ja nuoret kyllä säätävät äänitasoja pyydettäessä, mutta yläkautta tulevalle äänisaasteelle hekään eivät voi mitään, Can Mese sanoo.

Hän kertoo myös ravintola-asiakkaiden käyvän antamassa palautetta nuorisotilassa, koska ruokailu häiriintyy kovasta metelistä.

Itse hän ei usko nuorisotilan ja ravintolan seesteiseen rinnakkaiseloon, tehdäänpä kiinteistössä millaista remonttia tahansa.

– Nuorisotila on niin väärässä paikassa kuin olla voi. Nuorisolle pitää olla tilansa, mutta paikanvalintaa kannattaa miettiä monelta kantilta.

Hänen näkökulmastaan ongelma ei ole pelkkä melu, vaan myös sisäänkäynnin edessä parveilevat kaveriporukat, tupakointi ja roskaaminen.

– Ensi kesänä terassille ei tule ketään, jos tällainen meno jatkuu.

Kiinteistövälitys Hyvät Kaupat LKV:n näyteikkunoiden edessä on iltapäivisin ja iltaisin pyöräparkki, joka estää näyteikkunoiden läheisyyteen pääsyn.

– Kohteiden esittely näyteikkunoissa on oleellinen osa toimialan markkinointia. Nyt se tässä kiinteistössä mahdotonta, yrittäjä Mika Kukkonen sanoo. Hyvät Kaupat teki muuttopäätöksen muista syistä jo aikaisemmin.

Remontilla parannusta

Nyt koettu meno ei jatku, kun kuuntelee kauppakeskusjohtaja Eeva Jauroa ja palvelupäällikkö Noora Herrasta.

– Sisustamme tilan uudelleen. Pyrimme akustisilla ratkaisuilla vähentämään ratkaisevasti nuorisotilasta kantautuvaa melua, lisäksi alamme seurata metelin tasoa tilassa desipelimittarilla, Noora Herranen sanoo.

Samaa vakuuttaa Eeva Jauro:

– Tartuimme asiaan heti kun ongelma ilmeni. Jos nyt tehtävä nuorisotilan äänieristys ei riitä, täytyy tehdä lisää töitä melutason alentamiseksi. Kyseessä on kiinteistön kaksi vuokralaista, joille molemmille pitää löytää hyvät toimintaedellytykset.

Noora Herranen sanoo Nurkan keräävään paljon juuri niitä nuoria, joita aikaisemmin ei ole tavoitettu.

– Emme missään nimessä halua tuhota kenenkään liiketoimintaa. Toivottavasti uusilla keinoilla pääsemme hyvään lopputulokseen, Noora Herranen toivoo. Samaa vakuuttaa Eeva Jauro.

Nuorisotilassa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, että paikalla on aina vakituisesti nuorisopalvelujen koulutettu nuorisotyöntekijä. Vastaavaa järjestelyä ei ole samassa määrin muissa kaupungin ylläpitämissä nuorisotiloissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset