Kaupunkiuutiset

Goottilainen musikaali hullusta rakkaudesta

Oopperan kummitus. Phantom of the Opera (USA,GB 2004).

Ohjaus Joel Schumacher.

Näyttelijät Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Minnie Driver, Miranda Richards.

Missasitko parhaillaan pyörivän Oopperan kummituksen Helsingin oopperatalolla? Sen liput oli myyty loppuun jo ennen ensi-iltaa. Nyt on mahdollista nähdä filmiversio samasta teemasta, Andrew Lloyd Webberin ylistetyn musiikin kera.

Elokuva perustuu 1910 ilmestyneeseen Gaston Leroux´n goottilaiseen kauhuromaaniin Oopperan kummitus (Le Fantôme de l´Opéra) sekä sen pohjalta luotuun Webberin huippusuosittuun musikaaliin vuodelta 1986. Musikaalia on esitetty yhtäjaksoisesti kymmeniä vuosia Englannissa ja USA:ssa. Taustalla häämöttää myös amerikkalaisen kauhuelokuvan klassikko vuodelta 1925, ohjaajanaan Rupert Julian. Myös muita elokuvia on tehty aiheesta.

JOEL SCHUMACHERIN elokuvassa on kaksi aikatasoa, vallitseva hetki vuonna 1910 ja muisteltu aika 1870, jolloin Pariisin ooppera eli kultakauttaan. Kehystarinan kautta uppoudutaan menneen värikylläiseen maailmaan. Näyttämönä on monikerroksinen oopperatalo, joka on upeasti lavastettu elokuvaan. Oopperan kellareissa asustaa naamioitunut, lapsuudessaan kovia kokenut mies – joka on rakastunut nuoreen oopperalaulajattareen Christineen. Nuori nainen joutuu tunteiden ristiriitaan kummituksen ja kosijansa Raoulin välillä.

ELOKUVA noudattelee melko uskollisesti musikaalin ratkaisuja, mutta vanhaan elokuvaan nähden on tehty joitakin pehmennyksiä, esimerkiksi kummituksen ulkonäössä. Schumacherin Oopperan kummitus ei olekaan enää varsinaisesti kauhuelokuva, vaikka kauhun elementtejä on säilynyt. Kysymys on rakkaudesta pakkomielteenä, tuhoavana voimana, sekä lopulta muutoksesta ja sovituksesta. Aiemmassa versiossa Christine menetti mielenkiintonsa kummitukseen nähtyään tämän kasvot naamion takaa. Tässä elokuvassa käy toisin.

Oopperan kummituksen tarina on kirjan mukaisesti puhdasta melodraamaa, jossa on mukana ilmeinen opetus, mutta aihe jalostuu Andrew Lloyd Webberin musiikin ja tulkinnan raikkauden kautta. Harvan elokuvan visuaalinen maailma on näin herkullinen.

Kavin aluesarja. Oopperan kummitus ti 22.3. klo 18. Bio Marilyn. Liput 5 €.
Esityksen jälkeen keskus-
telu elokuvasta.
Lisätietoa: kinotavast.net

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset