Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Graffititaide toi säpinää tyhjään tilaan – "Täällä on todella hyvää taidetta"

Kortteli2-taidekeskuksen avajaisnäyttely entisessä Kauppakeskus Linnassa saa kiitosta ja vetää väkeä.
Lilja Tapiala otti tuntumaa Konsta Ojalan Monumental moves -teokseen, jossa videot, musiikki ja ääni ovat myös keskeisiä. Kuva: Heli Karttunen
Lilja Tapiala otti tuntumaa Konsta Ojalan Monumental moves -teokseen, jossa videot, musiikki ja ääni ovat myös keskeisiä. Kuvat: Heli Karttunen

Jos vielä jokin aika sitten entisen kauppakeskuksen tilat kumisivat tyhjyyttään, näin ei ole enää.

Viime viikon perjantaina yleisölle avautunut Kortteli2-taidekeskuksen avajaisnäyttely Äiti kielsi, mut me ei kuunneltu on ylittänyt järjestäjien odotukset. Upeart-taidekollektiivin toteuttamassa graffititaiteen näyttelyssä vieraili jo avajaisviikonloppuna yli 2000 henkeä.

– Näyttelyssä on laskuri, joka kertoo kävijämäärän. Yleisöä on ollut todella hienosti. Yllätyin itsekin, että täällä on ollut koko ajan ihmisiä. Hämeenlinnassa ei ennen ole tällaista näyttelyä ollut, ehkä se herättää mielenkiintoa, näyttelyn valvojana toimiva hämeenlinnalainen Tomi Kuikka kertoo.

Kommentit ovat olleet pelkästään positiivisia.

– Olen saanut palautetta, että tämä näyttely ei häviä ulkomaisille näyttelyille. Monet ovat olleet mielissään siitä, ettei hyvää taidetta nähdäkseen tarvitse lähteä kotikaupunkia pidemmälle.

Tomi Kuikka (vas.) syventyi keskusteluun Juuso Kukkolan kanssa Räjäyttäjät-poliisiautoinstallaation edessä. Kuva: Heli Karttunen
Tomi Kuikka (vas.) syventyi keskusteluun Juuso Kukkolan kanssa Räjäyttäjät-poliisiautoinstallaation edessä. Kuva: Heli Karttunen

”Tosi makea juttu”

Tiistaina iltapäivällä näyttelytiloissa kierteli porukkaa laidasta laitaan, arviolta reilut kymmenkunta ihmistä kerrallaan.

Kirsi Tapiala saapui näyttelyyn 8-vuotiaan tyttärensä Lilja Tapialan kanssa Idänpäästä.

– Lähdimme ihan varta vasten katsomaan tätä näyttelyä. On tosi hyvä, että tällaista järjestetään ja tänne on myös helppo tulla. Mielestäni tämä on vaikuttava näyttely. Varsinkin juna teki vaikutuksen, Kirsi Tapiala mainitsee sisäänkäynnin läheisyydessä olevasta suuresta installaatiosta.

– Juna on myös minun suosikkini. Ja se pimeä huone oli hieno, Lilja Tapiala lisää.

Useamman taiteilijan yhteisteos No trespassing -junainstallaatio sekä argentiinalaisen Marina Zumin valoteos olivat myös hämeenlinnalaisen Tarja Heinosen suosikkeja.

– Olen yllättynyt tästä näyttelystä, tämä on tosi makea juttu. Täällä on todella hyvää taidetta, josta varmaan moni tykkää. Olin tässä näyttelyssä ensimmäistä kertaa ja tulen tänne varmasti vielä uudestaan.

No Trespassing -junainstallaatio teki vaikutuksen jo pelkästään kokonsa puolesta. Kuva: Heli Karttunen
No Trespassing -junainstallaatio teki vaikutuksen jo pelkästään kokonsa puolesta.

Kulttuurikierroksen huipentuma

Viiden hengen naisporukka vieraili näyttelyssä kulttuurikierroksen päätteeksi. Seurueeseen kuuluivat hämeenlinnalaiset Anja Hämäläinen ja Eila Saunamäki sekä helsinkiläiset Marike Hasko, Marja-Leena Lyytikäinen ja Anitta Lintunen.

Hasko oli otettu Hämeenlinnan taidetarjonnasta. Tämä graffititaiteen näyttely oli hänen mielestään vähintään yhtä hyvä kuin vastaavat pääkaupunkiseudulla.

– Tämä näyttely ei ollut alun perin suunnitelmissamme, mutta tulimme tänne taidekierroksen päätteeksi Eila Saunamäen ehdotuksesta, graffititaiteen ystäväksi tunnustautuva Marike Hasko kertoo.

Anja Hämäläinen ihastui etenkin heti sisäänkäynnin luona kävijöitä tervehtivään Räjäyttäjät-teokseen, jossa poliisiauto on keskeinen elementti.

– Minulla ei ollut mitään odotuksia, mutta yllätyin positiivisesti. Hämeenlinna on taidekaupunki ja mielestäni tällaiseen kannattaa satsata. Näyttely on kaikille tarkoitettu ja Reskalta on tänne helppo tulla. Tämä on piristävää ja tällaista saisi olla enemmänkin.

Äiti kielsi, mut me ei kuunneltu -näyttely on auki maalis- ja huhtikuun ajan tiistaista sunnuntaihin kello 11–18. Vapaa pääsy.

Anja Hämäläinen, Marike Hasko, Marja-Leena Lyytikäinen, Eila Saunamäki ja Anitta Lintunen ihastuivat Kortteli2:n graffititaiteen näyttelyyn. Kuva: Heli Karttunen
Anja Hämäläinen, Marike Hasko, Marja-Leena Lyytikäinen, Eila Saunamäki ja Anitta Lintunen ihastuivat Kortteli2:n graffititaiteen näyttelyyn.

Taidetta keskellä kaupunkia

Kortteli2 on taidekeskus entisessä Kauppakeskus Linnassa Reskalla.

Taidekeskuksen avajaisnäyttely ”Äiti kielsi, mut me ei kuunneltu” avautui yleisölle perjantaina 6.3.

Upeart-taidekollektiivin toteuttama, graffitteja käsittelevä avajaisnäyttely koostuu useista tilakohtaisista installaatioista ja galleriatilasta.

Näyttelyn toteutukseen on osallistunut kaksi taiteilijaryhmää ja yhdeksän yksilötaiteilijaa.

Tilassa tullaan näkemään elokuun loppuun mennessä sisältöjä kuudelta eri taidealan toimijalta, joista suuri osa on paikallisia.

Argentiinalaisen Marina Zumin pimeään tilaan rakentama installaatio sai yleisöltä suitsutusta. Kuva: Heli Karttunen
Argentiinalaisen Marina Zumin pimeään tilaan rakentama installaatio sai yleisöltä suitsutusta.
Tiista-iltapäivänä näyttelyssä vieraili ihmisiä tasaisena virtana. Kuva: Heli Karttunen
Tiista-iltapäivänä näyttelyssä vieraili ihmisiä tasaisena virtana.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset