Kaupunkiuutiset

Halla-koira pelasti häkämyrkytykseltä

Pekolassa asuva Pia Hansson saa kiittää hengestään perheen monirotuista koiraa Hallaa. Viime syyskuussa lemmikki pelasti hänet viime hetkellä pois huoneesta, jonka ilmassa oli häkää.

Ennen kohtalokasta yötä talon olohuoneen takassa oli poltettu puita ensimmäisen kerran kesän jälkeen. Pia kävi Hallan kanssa nukkumaan olohuoneeseen, ja avomies Petri Isometsä yöpyi makuuhuoneessa perheen kahden muun koiran ja hoitokoiran kanssa.

Tulisija oli aiemmin toiminut moitteettomasti, mutta nyt siihen oli tullut halkeama.

– Pete on aina hyvin tarkka, että takkaan ei jää mitään hehkuvaa, ennen kuin pelti laitetaan kiinni. Ei tullut mieleenkään, että villat voisivat alkaa palaa hormin sisällä. En edes tiennyt, että siellä on villaa, Pia kertoo.

Aamulla kuuden maissa Halla alkoi vinkua ja tökkiä Piaa omituisen terhakkaasti. Ihan heti se ei saanut emäntäänsä jalkeille.

– Olo tuntui hirveän väsyneeltä, päätä särki kuin olisi ollut kauhea krapula. Ajattelin, etten jaksa vielä nousta, mutta sitten kuitenkin päätin yrittää päästää Hallan ulos. Pääsin jotenkin ulko-ovelle ja sain sen auki, mutta kaaduin suoraan pihan kivilaatoille. Löin leukani ja polveni, ja luultavasti minulta lähti tajukin joksikin aikaa, hän kertaa järkyttävän aamun tapahtumia.

Pihalaatoilla kontatessaan Pia muistaa miettineensä, mikä ihme häntä vaivaa. Koskaan olo ei ollut tuntunut yhtä kamalalta. Hän ei pystynyt edes huutamaan, sillä henki ei kulkenut kunnolla. Viimein hän kykeni ryömimään takaisin sisään ja herättämään miehensä.

– Pete haistoi heti huoneessa kummallisen hajun. Ambulanssin tultua vereni häkäpitoisuudeksi mitattiin 30 prosenttia. Minut vietiin muutamaksi tunniksi sairaalaan, ja sain koko ajan puhdasta happea, hän kertoo.

Vaarallista ihmiselle on, jos veren häkäpitoisuus nousee 50 prosenttiin tai sen yli. Pialle oli sanottu, että pienemmästäkin määrästä voi jäädä pysyviä vaurioita, mutta hän ei ole sellaisia itsellään huomannut. Vain sitkeä yskä on vaivannut koko syksyn ja talven.

– Ostimme taloon heti häkävaroittimen, ja olemme sanoneet kaikille muillekin, että sellainen kannattaa hankkia. Häkä ei ole leikin asia.

Pia ja Pete ovat miettineet, miten Halla osasi herätellä Pian juuri oikealla hetkellä. Aiemmin se ei ollut vinkunut samalla tavalla, ja sen töniminenkin oli harvinaisen tomeraa. Tosin itselläänkin sillä saattoi olla myrkyllisestä ilmasta huono olo.

– Ehkä Halla tajusi, että minulla ei ole kaikki hyvin. Se saattoi kuulla esimerkiksi sen, että hengitin vaikeasti. Kun olin myöhemmin flunssassa, se tuli taas tökkimään minua, Pia kertoo.

Kennelliitto palkitsi Hallan sankariteosta joulukuussa. Samaan aikaan tunnustus annettiin 16 muullekin koiralle. Juhla pidettiin Helsingin Messukeskuksessa.

– Tilaisuus oli ihana. Jännitin, miten Halla siellä käyttäytyy, mutta se oli tosi hienosti ja nätisti, eikä haukkunut yhtään, Pia iloitsee.

Halla on isokokoinen koira. Sen emä on pyreneittenkoira, mutta isästä ei ole mitään tietoa – tosin karhukoiraksi sitä epäillään. Pian ja Petrin kotiin nyt kuusivuotias Halla tuli vähän yli kaksivuotiaana.

Aiemmin Hyvinkäällä asuneet Pia ja Petri kehuvat Pekolassa Ilamonaukiolla sijaitsevaa kotiaan ihanaksi asuinpaikaksi. Tärkeintä heille on, että naapurit hyväksyvät silloin tällöin piha-aitauksesta kuuluvan haukunnan.

– Meillä on ihan huippunaapureita. He käyvät auttamassakin ihan pyytämättä. Kaikki moikkasivat meitä jo heti silloin, kun kävimme katsomassa taloa. Nyt tunnemme täällä kaikki kauempanakin asuvat paremmin kuin aiemmin rivitalonaapurimme Hyvinkäällä, Pia hymyilee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset