fbpx
Kaupunkiuutiset

Hallitusneuvotteluihin osallistuu poliitikkojen lisäksi muitakin neuvottelijoita – "Täällä pyritään käyttämään parhaita voimia"

Perjantaina yritetään Antti Rinteen mukaan saada tilannekuvat ilmiöryhmissä valmiiksi. Vaikeisiin rahakysymyksiin edetään ehkä ensi viikolla.
Vielä talouden raamit eivät rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua, mutta myöhemmin hintalaput otetaan mukaan, jotta keinot ovat realistisia, Antti Rinne sanoo. Vasemmalla Sdp:n poliittinen neuvnantaja Dimitri Qvintus. Kuva: Joel Maisalmi
Vielä talouden raamit eivät rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua, mutta myöhemmin hintalaput otetaan mukaan, jotta keinot ovat realistisia, Antti Rinne sanoo. Vasemmalla Sdp:n poliittinen neuvnantaja Dimitri Qvintus. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitusneuvotteluja käyvät Sdp, keskusta, vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp ovat hakeneet laajalla skaalalla neuvottelijoita Säätytalon ilmiöryhmiin.

Joukossa on useita henkilöitä, jotka eivät kuulu puolueiden nykyisiin eduskuntaryhmiin.

Esimerkiksi Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -ryhmässä on Sdp:n neuvottelijana SAK:n työ ja turva -osaston johtaja ja johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen.

Samassa ryhmässä istuu vihreiden neuvottelijana konsulttitalo Milttonissa työskentelevä Elina Moisio, joka on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen Akavan ilmasto- ja ympäristöpolitiikan asiantuntija.

Etlan entinen johtaja Vesa Vihriälä (kesk.) on kestävän talouden ryhmässä ja Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) pohtii veropolitiikkaa.

Puolueiden entisistä kansanedustajista mukana ovat muun muassa Lauri Ihalainen (sd.), Ole Norrback (r.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.).

– Täällä pyritään käyttämään parhaita voimia. Olemme laajalla kammalla hakeneet asiantuntijoita. Olemme käyneet läpi puheenjohtajien kanssa, millaisilla taustoilla neuvottelijoita voi olla. Lobbaaminen jonkun tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista. Jos on laajaa poliittista kokemusta, sitä pyritään hyödyntämään, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perustelee.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne painottaa, että lobbareita tulee neuvotteluihin vain ilmiöryhmien kutsusta.

– Neuvotteluryhmissä on kaksi edustajaa jokaisesta puolueesta. Puolueet ovat nimenneet itse edustajansa. Täällä ei juokse lobbareita muuten kuin ryhmien pyynnöstä, Rinne sanoi perjantaina aamulla.

Tilannekuvat käsittelyssä

Perjantaina pitäisi Rinteen mukaan saada tilannekuvat ryhmissä käsiteltyä.

– Tilannekuvat pöydistä alkaa olla valmiita tämän päivän jälkeen. Epäilisin näin. Kuuntelin aamulla omia neuvottelijoita. Aikataulu näyttää hyvältä. Ensi viikolla neuvoteltaisiin konkreettisesti tavoitteista ja keinoista ilmiöiden pohjalta, Rinne sanoo.

Vaikeista rahakysymyksistä ei toistaiseksi puhuta.

– Vielä talouden raamit eivät rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua, mutta myöhemmin hintalaput otetaan mukaan, jotta keinot ovat realistisia. Se on edessä mahdollisesti ensi viikolla. Tilannekuvat vaikuttavat puolueiden kesken hyvin yhtenäisiltä, Rinne pohti.

Neuvottelut ovat vielä alkuvaiheessa, joten suuria askelia eteen- tai taaksepäin ei ole otettu.

– Ihan hyvin menee ymmärtääkseni, mutta työ on vasta alkanut. Ongelmia tai edistysaskelia ei ole vielä tullut. Yleislinjaa haetaan, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson mietti.

– Kaikkien kanssa ollaan kavereita, mutta tietysti puolueilla on omia näkemyksiä, sanoi puolestaan vihreiden Haavisto.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset