Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hälytyskoira etenee kadonneiden jäljillä myös taajamissa – Lajia harrastavalta vaaditaan yhteistyökykyä

Lajia harrastavalta vaaditaan yhteistyökykyä.
Australianpaimenkoira Sepe löysi parkkihallista kaikki metalliesineet. Se eteni jälkeä järjestelmällisesti kulkusuuntaan, eikä välittänyt häiriötekijöistä kuten liikenteestä ja vääristä hajuista. Kuva: Kati Laitinen
Australianpaimenkoira Sepe löysi parkkihallista kaikki metalliesineet. Se eteni jälkeä järjestelmällisesti kulkusuuntaan, eikä välittänyt häiriötekijöistä kuten liikenteestä ja vääristä hajuista. Kuva: Kati Laitinen

Eveliina Hostila kastelee sumutepullolla parkkihallin asfalttia ja pudottaa maahan pieniä metalliesineitä. Hän valmistelee tunnistusetsintäharjoitusta. Silja Nasin ja tämän koira Sepen tehtävänä on etsiä Hostilalta tuoksuvat esineet. Kosteus auttaa hajun nousemisessa maasta.

Naiset ovat tuoreen Hämeenlinnan pelastuskoirayhdistyksen luotseja. Yhdistys perustettiin reilu kuukausi sitten. Perustajajäseniä on neljä, harrastajia yhdistyksessä vajaa kymmenen.

– Toimintamme tähtää siihen, että yhdistyksellä on jossain vaiheessa hälytyskoiria, Nasi kertoo.

Hälytyskoiraksi ei niin vain tulla. Se on pitkä tie, ei mikään vuoden juttu.

– Kaksi vuotta on minimi. Riippuu tietenkin paljon ohjaajasta ja koirasta, Hostila sanoo.

Virallisen hälytyskoiratittelin eteen koirakon pitää treenata järjestelmällisesti.

Koiran on läpäistävä haku- ja jälkikoirakokeet, jonka jälkeen se voi osallistua VIRTA-kokeeseen. Hyväksytyn viranomaistarkastuksen jälkeen se saa osallistua Vapepan organisoimiin etsintöihin.

Etsintäkoiria käytetään kadonneiden etsinnässä. Etsintä on joko löytöön tähtäävää tai poissulkevaa. Koira etsii parin hehtaarin alueen 20 minuutissa.

– Nykyisin on yleistynyt myös taajamaetsintä. Muistisairaat voivat eksyä myös kaupunkialueille, Hostila kertoo.

Koira voidaan opettaa etsimään ihminen kohdehajun perusteella. Siksi kaksikko treenaa jälkeä myös taajama-alueilla kuten parkkihallissa.

 

Kun asfaltti on kuivunut, Nasi antaa etsintäkäskyn. Sepe nuuhkii asfaltin pintaa. Se äkkää jäljen nopeasti ja löydettyään ensimmäisen esineen se menee maahan. Palkkioksi ropisee paljon kehuja ja makupaloja.

– Tämä ei ole kilpailutoimintaa, eikä tätä ei tehdä vain itselle. Kokeet pitää läpäistä, mutta sieltä ei lähdetä hakemaan ykköstuloksia. Kenenkään koira ei ole muita parempi, on vain eri vahvuuksia, Hostila kiteyttää.

Tärkeintä on tekeminen ja selkeä päämäärä. Yhteistyökyky on iso plussa, sillä yksin ei voi henkilöetsintää harjoitella ja käytännön etsintätyössä ei sooloilla.

Metsässä hakutreeneissä menee aikaa useampi tunti. Suurin osa ajasta menee avustamalla muiden treenaamista.

Nasi nauraakin, että aikuiset leikkivät piilosta ja istuvat hiiren hiljaa pressun alla.

 

Pelastuskoiriksi voivat tulla periaatteessa kaiken rotuiset, myös sekarotuiset. Hyvin pienillä ja suurilla roduilla voi tulla eteen fyysisiä rajoitteita. Koiran on oltava myös riittävän sosiaalinen ja ohjaajansa hallinnassa.

Koiralla on oltava motivaatiota ihmisen etsintään. Voimakkaan riistavietin omaavan koiran kouluttaminen voi olla siksi haasteellista.

– Lajin parissa näkee paljon noutaja- ja paimenkoirarotuja. Lapinporokoirat ovat yleistyneet paljon. Ne ovat hyviä työkoiria ja liikkujia, Nasi kertoo.

Pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan yhdistyksen järjestämiin treeneihin. Koirattomatkin voivat osallistua, sillä jäljen tekijöitä ja maalimiehiä tarvitaan.

Sepe on päätynyt jäljen päähän ja se on löytänyt kaikki esineet. Se ei piitannut asfaltilla olleesta muusta ryönästä. Nasin arvion mukaan se on virallinen etsintäkoira noin kahden vuoden kuluttua.

 

Yhdistys toivoo löytävänsä uusia treenimetsiä Hämeenlinnan seudulta. Maanomistajat voivat olla yhteydessä heihin sähköpostilla: hmlseudunpelastuskoirat@gmail.com.

Pelastuskoira

Ennen käyttöönottotarkastusta (VIRTA) koirakon on suoritettava pelastuskoirakoe.

Hallittavuusosiossa testataan koiran pysymistä hallinnassa, paikalla pysymistä, häiriövarmuutta ja irtaantumista.

Koiran on suoritettava loppukoe toisesta maastolajista (haku tai jälki) ja peruskoe toisesta.

Jälki: Koira etsii ihmisen tallaaman jäljen, jäljestää sitä kulkusuuntaan häiriötekijöistä välittämättä (esim. risteävät jäljet) ja ilmaisee matkalta esineitä aikarajan puitteissa.

Henkilöhaku: Koiran tulee löytää määrätyltä etsintäalueelta kaikki maalihenkilöt ja ilmaista ne hyväksytysti ohjaajalleen.

Ohjaajan on suoritettava etsintäkurssi ja ensiapu 1 -kurssi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset