fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Hämäläiset pesutupavaraukset ovat pelkkää sotkua

Kirjoittaja ei voi ymmärtää, mikseivät aikuiset ihmiset osaa noudattaa annettuja ohjeita. Kuva: Anja Filppula, arkisto

Kerrostalon pesutupavaraukset tehdään yleensä listalle.

Vuosikymmenien ajan eri puolilla maata kerrostalossa ja rivitalossa asuneena olen nähnyt paljon ko. listoja. Koskaan en niin sekavia ja sotkettuja kuin täällä Hämeessä.

Nykyisessä asuintalossa joidenkin asukkaiden toistuva tapa on tehdä varaus ja yliviivata se myöhemmin niin sotkuisesti, ettei kukaan voi vapautuneelle ajalle kirjata omaa varaustaan.

Toki jokainen joutuu joskus perumaan varauksensa, mutta tuntuu, etteivät kaikki suunnittele lainkaan, koska pyykille ehtivät. Sotkut kun ovat useimmiten samojen asukkaiden tekemiä.

Lyijykynällä tehdyn varauksen voisi siististi pyyhkiä tarvittaessa pois. Mustekynällä tehdyn voisi peittää peitelakalla. Näin toteutuisi ohje “Huomioi toiset tilojen käyttäjät.”, kun joku tarvitseva pystyisi tekemään oman varauksensa vapautuneelle ajalle.

Lyijykynällä varauksien merkitseminen ei luonnistu kaikilla. Ehkäpä mustekynä tuntuu hienommalta – ja kun vielä suttaa sillä reilusti, niin onpa saanut merkin itsestään jätetyksi vähän kuin tikka hakatessaan valotolppaa “Minä täällä, huomatkaa!”

Kuivaustilan käytössä on täällä yleistä, ettei varata omaa vuoroa, vaan tuodaan pyykit toisen asukkaan varaamalla vuorolla tämän pyykkien sekaan. Hyvin outo ja epämiellyttävä tapa.

Ei ole mukavaa, että märkien pyykkien joukossa kuljetaan. Jos jotain häviää, niin ketä osoitetaan sormella, kun ilman varauksia jotkut tiloja käyttävät ja niissä kuljetaan milloin sattuu. Minulta ei ole hävinnyt mitään, mutta joiltakin tiemmä on.

Toisekseen varauksen tarkoitus on, että tilat ovat varaajan käytössä listalle merkityn ajan. Siksihän varauslistat ylipäätään ovat.

On yli ymmärryksen käyvää, miten aikuiset ihmiset eivät voi toimia suoraviivaisesti ja ohjeiden mukaisesti pyykinkäsittelytiloissa. Helppoa olisi kirjata selkeästi oma varaus, käyttää tiloja, siivota jälkensä.

Olen kuullut, että pyykkäystilat ovat täällä yleisiä eripuran tantereita, mikä on käsittämätöntä. Tilat ovat yhteiset, ja käyttö erittäin yksinkertaista, jos ohjeita ja maalaisjärkeä käyttää huomioiden kanssaihmiset ryhtymättä “pyykkituvan kunkuksi minä-minä-minä”-ajatuksella.

Katsotko peiliin – ja oman asuintalosi listoja?

Rautalangastako ohjeet maalaisjärjen käytön sijaan?

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset