fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeen Setlementti murtautui keskustan ulkopuolelle – Yhdistys toimii maahanmuuttajille ensiraapaisuna Suomen yhteiskuntaan

Hämeen Setlementti tarjoaa maahanmuuttajille apua arjen asioihin ja perehdyttää suomen kieleen. Kohtaamispaikkatoiminta pyörii nyt myös Jukolassa, Katumalla ja ammattiopisto Tavastialla.
Johanna Roosendaalin (vas.) vetämä, alle 29-vuotiaiden syrjäytymistä ehkäisevä työpajatoiminta, Duunaamo sijaitsee Läntisellä kumppanuustalolla. Jenni Tokpanou työskentelee kansalaistoiminnan tiimissä. Kuva: Esko Tuovinen
Johanna Roosendaalin (vas.) vetämä, alle 29-vuotiaiden syrjäytymistä ehkäisevä työpajatoiminta, Duunaamo sijaitsee Läntisellä kumppanuustalolla. Jenni Tokpanou työskentelee kansalaistoiminnan tiimissä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeen Setlementti ry päätti uudesta toimintatavasta, jolla se kohtaamispaikkatoiminta voisi tavoittaa paremmin asiakaskuntaansa.

Kohtaamispaikan päivystys jalkautui helmikuussa keskustan kumppanuustalolta myös Läntiselle kumppanuustalolle Jukolaan ja Itäiselle lähiökeskukselle Katumalle. Lisäksi lähiopetuksen pyöriessä opiskelijoita palveleva päivystys toimii maanantaisin ammattiopisto Tavastialla.

Koronapandemia on vaikuttanut Hämeen Setlementin toimintaan niin, että viime vuonna yhdistyksen tiloissa vieraili 49 prosenttia vähemmän asiakkaita kuin vuonna 2019.

– Iso osa asiakkaistamme asuu läntisellä ja itäisellä kaupungilla, suomen kielen opetustoiminnan ohjaaja Jenni Tokpanou perustelee jalkautumista.

Avointa ja maksutonta

Kohtaamispaikan asiakkaista noin 95 prosenttia on Tokpanoun mukaan maahanmuuttajataustaisia.

– Toimintamme on kaikille avointa, maksutonta, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Asiointi tapahtuu anonyymisti.

Kohtaamispaikan asiakkaista tilastoidaan vain sukupuoli, ikähaarukka ja ovatko he kantasuomalaisia vai maahanmuuttajia. Asiakkaina on sekä nuoria että vanhuksia, työssä käyviä ja työttömiä, opiskelijoita ja perheitä.

Sivupisteillä on Tokpanoun mukaan ollut vielä hiljaista, mutta keskustan kumppanuustalo vetääkin väkeä normaaliin tapaan.

– Kestää oman aikansa, että asiakkaat löytävät tämän uuden rytmin.

Tokpanou uskoo, että alkava yhteishaku tuo lisää asiakkaita, kun nuoret tarvitsevat apua Opintopolku-sivuston kanssa.

Asiakkaan puolesta ei tehdä asioita

Apua haetaan yleensä arkipäiväisiin asioihin. Kotona ei esimerkiksi ole tietokonetta tai tulostinta ja asiointi suomen kielellä voi olla hankalaa.

– Autamme esimerkiksi laskun maksamisessa, lääkäriajan varaamisessa ja tietokoneen kanssa. Autamme, jos asiakkaan pitää esimerkiksi soittaa jonnekin, täyttää asuntohakemus tai jotain oleskelulupaan liittyvää.

Tokpanou korostaa, että he vain ohjaavat ja neuvovat. Asiakkaan puolesta ei tehdä mitään. Läksyjen kanssa opiskelijoille voidaan selventää tehtävänantoa ja kertoa, mistä hän löytää lisäapua.

Tarvittaessa asiakas ohjataan oikealle viranomaiselle tai taholle.

Hämeen Setlementillä on toimintaa Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Forssassa ja Lahdessa. Jenni Tokpanoun mukaan henkilökunta on helposti lähestyttävää. Kuva: Esko Tuovinen

– Olemme maahanmuuttajataustaiselle se ensimmäinen raapaisu Suomen yhteiskuntaan ja tapakulttuuriin. Meiltä he lähtevät kotoutumiskoulutukseen, ja nuoret edelleen opiskelemaan.

Yhdistys tekeekin tiivistä yhteistyötä ammattiopisto Tavastian opinto-ohjaajan kanssa.

Haastattelun jälkeen uudet koronarajoitukset astuivat voimaan. Kohtaamispaikka on kiinni 8.–28. maaliskuuta. Ajankohtaiset tiedot rajoitusten vaikutuksista yhdistyksen toimintaan löytyvät yhdistyksen sivuilta.

Kaivattua rutiinia arkeen

Jenni Tokpanou vastaa Hämeen Setlementin suomen kielen opetustoiminnasta.

Koronarajoitusten takia opetus toteutetaan Teams-verkkoympäristössä. Koska toiminta on anonyymia, eikä opettajalla ole heidän yhteystietojaan, opiskelijan tulee hakeutua itsenäisesti opetuksen pariin.

Tokpanoun mukaan alkuvaikeuksien jälkeen asiakkaat ovat löytäneet tiensä verkkoon.

– Tunneilla ei mennä kielioppi edellä, vaan se on rentoa tutustumista yhteiskuntaamme ja tapakulttuuriimme suomen kielellä.

Opiskelijoiden taitotaso vaihtelee suuresti, erityisesti lähiopetuksessa.

– Lähiopetuksessa ryhmät ovat isoja, joissa on opiskelijoita luku- ja kirjoittamistaidottomista yliopiston käyneisiin.

Tiistaisin ja torstaisin järjestettävät opetustunnit tuovat heidän elämäänsä kaivattua rutiinia ja vertaistukea.

– Asiakkaat ovat voineet tulla Suomeen pakolaisstatuksella, perheen yhdistämisen seurauksena, työn tai opiskelun takia.

Tokpanou kaipaa lähiopetusta, sillä Setlementin toiminta perustuu paljon kohtaamiseen. Kun yhteistä kieltä ei ole, on elekielellä suuri merkitys toisen ymmärtämisessä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset