fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeen taidetoimikunnan uusi puheenjohtaja Risto Autio haluaisi laajentaa taiteen kenttää videopelien maailmaan

Reilut pari vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut Risto Autio kirjoittaa näytelmää Hämy Teatterille, vetää sanataidekerhoa eläkeläisille, laulaa HumBeat-bändissä ja on ollut ohjaamassa Teppo Turjan kirjoittamaa ääninäytelmää. Hän on myös näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestön Filmexin puheenjohtaja.

Kasi vuotta Hämeen taidetoimikunnan jäsenenä ollut näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Risto Autio aloittaa vuoden alusta sen puheenjohtajana. Taiteen edistämiskeskus ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja lasten kulttuurille sekä avustuksia taiteen alan yhteisöille.

– Koko Suomen potti on noin 32 miljoonaa, mikä tarkoittaa Hämeen taidetoimikunnalla vajaata 300 000 euroa. Se ei ole kovin paljon jaettavaa, Autio toteaa.

– Puhutaan kuitenkin sekä Päijät- että Kanta-Hämeestä, eli melkoisen suuresta alueesta Ypäjältä Loppiin ja Pukkilasta Hartolaan. Pelkästään Hämeenlinnan kaupunki jakaa vuosittain 275 000 euroa järjestöavustuksia.

 

Toimikunnalle tulee vuosittain satoja hakemuksia. Käsittelyssä on 17 eri taidemuotoa, jotka on jaettu esittäviin ja visuaalisiin taiteisiin.

– Tällä toimikaudella on linjattu, että annettaisiin enemmän apurahoja työskentelyyn ja että ne olisivat vähän isompia, että tuesta olisi oikeasti jotakin hyötyä. Kymppitonnilla voi jo jotakin tehdä, Autio tuumaa.

– Kun pyrimme tukemaan jokaista taidelajia ja vielä molemmissa maakunnissa, niin siinä sitten riittääkin pähkäilemistä.

 

Hyvin verkostoituneesta toimikunnasta löytyy yleensä joku, jolla on jotakin tietoa hakemuksen kirjoittaneesta taiteilijasta, mutta silti taustatyötä on tehtävä.

– Yksi haaste hommassa on se, että Suomessa on useita rahanjakajia, säätiöitä ja rahastoja, joten on pidettävä huolta, etteivät apurahat mene ristiin. Koska piirit ovat pienet, myös jääviyskysymyksissä on oltava tarkkana.

– Suuri työ Taikessa tehdään virkamiesten toimesta. Se, että hakemukset ovat nykyään sähköisessä muodossa, helpottaa kaikkia osapuolia.

Autio näkee pienen ristiriidan siinä, että yleensä taiteilijalta odotetaan tanakkaa cv:tä.

– Se on vähän kuin työnhaussa, jossa usein vaaditaan työkokemusta. Jostakin on kuitenkin jokaisen aloitettava.

 

Aution silmissä Kanta-Hämeen taide-elämän kokonaisuus näyttää hyvältä, monimuotoiselta ja virkeältä.

– Olemme ehdottaneet Taikelle, että Hämeeseen perustettaisiin videopelien läänintaiteilija, joka tekisi työtään ei-kaupallisin -perustein. Tällä tavalla taiteen kenttää laajennettaisiin entisestään.

– Olin ihan äskettäin Hämeenlinnan Stagella, jossa 30 nuorta ovat mukana audiovisuaalisen viestinnän projektissa. Ala ei todellakaan ole katoamassa mihinkään, vaan sen osaajia tarvitaan kokoa ajan lisää.

 

Minkälainen hakemus sitten herättää taidetoimikunnan huomion?

– Yhteiskunnallinen painavuus on aina lisäarvo hakemukselle, Autio sanoo.

– Haluamme tukea sekä vanhoja perinteitä että uusia tuulia ja uudistusmieltä. Sen verran voin paljastaa, että tämän vuoden taidepalkinnon saaja edustaa mitä perinteisintä taidemuotoa Suomessa.

 

Apurahaa ja palkintoja

Hämeen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen alueellisista asiantuntijaelimistä. Sen toimialue on Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueet.

Toimikunta päättää alueensa taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista vertaisarvioinnin pohjalta. Lisäksi se osallistuu asiantuntijaelimenä Taiteen edistämiskeskuksen strategiatyöhön ja antaa asiantuntijalausuntoja.

Taideneuvosto nimeää toimikunnan jäsenet kaksivuotiskausittain. Hakemusten vertaisarvioinnissa voidaan käyttää myös muiden valtion tai alueellisten taidetoimikuntien jäsenten asiantuntemusta tai hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita.

Puheenjohtaja Risto Autio, näyttelijä, (Hämeenlinna). Jäsenet: Tapani Bagge, kirjailija (Hämeenlinna), Anni Henriksson, kuvataiteilij ( Lahti), Satu Loukkola, kuvanveistäjä (Järvelä), Johanna Rajala, suunnittelijaopettaja (Lahti), Tiina Salmi, kuvataiteilija (Lahti), Esa Vienamo, etnomusikologi (Parola), Timo Väänänen, muusikko (Lahti).

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset