fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinna hakee koekaniiniksi

Hämeenlinna haluaa olla yksi niistä kunnista, joissa ensi vuoden alusta lähtien kokeillaan kahden vuoden ajan, mitä sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus käytännössä tuo mukanaan.

Asukkaat voivat itse päättää, ottavatko he tietyt palvelut julkiselta vai yksityiseltä puolelta vai kenties kolmannelta sektorilta. Maksu asukkaalle on valinnasta riippumatta sama.

Palvelusetelikokeiluksi nimitettyä testausvaihetta junailevat sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra. Ministeriö osoittaa hankkeeseen 10 miljoonaa euroa, joka jaetaan avustuksina. Mukaan otettavat 4–5 kuntaa tai kuntayhtymää valitaan hakemusten perusteella lokakuun loppuun mennessä.

– Kokeilun tarkoista sisällöistä ei olla vielä päätetty. Linjaus siitä, mitkä palvelut siihen sisältyvät, on vasta tulossa, ministeriön hankepäällikkö Minna Saario kertoi torstaina Hämeenlinnassa, kun asiaa esiteltiin paikallisille toimijoille.

Ministeriöllä on tiedossa toistaiseksi noin tusinan verran kuntia, jotka haluaisivat mukaan kokeiluun. Sitran teemajohtajan Antti Kivelän mukaan sellaiset kunnat ovat etusijalla, joilla on tilaaja-tuottajamalli ja kokemusta palvelusetelin käytöstä. Hyviä ehdokkaita ovat Hämeenlinnan lisäksi ainakin Jyväskylä, Tampere ja Ylä-Savo (Iisalmen seutu).

– Kansakunnan kannalta kokeilu on välttämätön. Keväällä 2018 koko Suomi on tämän asian äärellä, kun sote-uudistusta varten on oltava nuotit valmiina, Kivelä sanoo.

Hämeenlinna ei kokonaan pääsisi kokeilualueeksi, vaan valinnanvapautta testattaisiin pienemmällä, ehkä noin 5 000 hengen maantieteellisellä alueella. Tuo alue sijaitsisi todennäköisesti kantakaupungissa, missä palveluja on eniten tarjolla.

Hämeenlinnan kaupungin vs. tilaajajohtaja Eija Leppänen kertoo, että Sitran kanssa on käyty kokeilusta neuvotteluja keväästä asti. Hän kuvailee hankkeen aikataulua tiukaksi, mutta selvitystä aletaan tekemään tuota pikaa. Asia tulee lautakunnan käsittelyyn ensi viikolla.

Kaupunki aikoo palkata pian myös uuden työntekijän kokeiluun liittyvää valtionavustushakua hoitamaan. Paikallisena projektipäällikkönä hankkeessa on tilaajaylilääkäri Markku Nurmenkari.

Hämeenlinnan palvelutuotantojohtajan Päivi Raukon mukaan kaupungin omassa palvelutuotannossa suhtaudutaan kokeiluun positiivisesti ja rauhallisesti.

– Intressimme on olla siinä mukana, koska lainsäädäntö joka tapauksessa tulee voimaan myöhemmin. Hämeenlinna on siitä hyvässä asemassa, että meillä on kokemusta jo monesta kokeilusta, Raukko sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset