fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala hakevat tiiviimpää yhteistyötä – "Ei ole varaa hukata yhtäkään nuorta"

Janakkalan, Hattulan ja Hämeenlinnan välinen pysähtyneisyyden tila on nyt poissa. Kunnanhallitusten puheenjohtajilla on vahva halu tehdä yhteistä hyvää.
Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) kokoontuu Hämeenlinnan kunnanhallituksen puheenjohtajan Sari Raution ja Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajan Matti Puotilan kanssa nelisen kertaa vuodessa pohtimaan seudun yhteistä tulevaisuutta. Kuva: Riku Hasari
Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) kokoontuu Hämeenlinnan kunnanhallituksen puheenjohtajan Sari Raution ja Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajan Matti Puotilan kanssa nelisen kertaa vuodessa pohtimaan seudun yhteistä tulevaisuutta. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kuntaliitoksen jälkeen seutuyhteistyö oli jäissä. Nyt yhteiseen, kuntien rajat ylittävään yhteistyökuvioon on taas saatu vauhtia.

– Meidän kaikkien etu on yhteistyö ja seudun elinvoiman kasvattaminen, sanoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtajan Matti Puotilan (kok.) mukaan seudulliselle yhteistyölle on nyt tilaa ja tarvetta enemmän kuin koskaan. Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) ja Rautio ovat samaa mieltä.

– Parasta on, että asiat eivät ole enää puoluepoliittisia. Se helpottaa yhteistyötä, tekemistä ja uudestaan ajattelua, Puotila lisää.

Erikoislukio mahdollista tehdä yhdessä

Janakkalan, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnanhallituksen puheenjohtajat tapaavat nykyään säännöllisesti. Tavoite on pitää keskusteluyhteys avoinna ja kehittää uusia tapoja yhteistyöhön.

– Esimerkiksi alueen nuoret ovat yhteisiä, eikä yhtäkään ole varaa hukata. Olisi erinomaista, jos saisimme enemmän yhteisiä nuorten palveluja tai erikoistumista koulutukseen, Matti Puotila esittää.

Suomen uusi hallitus lisää koulutuksen määrärahoja 240 miljoonalla eurolla. Tämä on myös paikallisten päättäjien mielestä hyvä asia.

Seudulla voitaisiinkin kehittää vielä enemmän yhteistä koulutusta alueen nuorille. Esimerkiksi lukioiden erikoistuminen ja vetovoiman kasvattaminen voisi olla yhdessä mahdollista.

Toinen esimerkki on varhaiskasvatuksen palveluseteli. Se oli yhtenä selvitettävänä asiana jo vuonna 2014, mutta selvityskin jäi tekemättä.

– Meillä on kohtalonyhteys. Ei kannata puhua hallintorakenteista vaan ihmisten kautta tehdä palveluja ihmisille, Rautio painottaa.

Yhteinen edunvalvonta tärkeää

Tapetille on noussut yhteinen edunvalvonta. Hämeenlinnan seutu on vetänyt yhtä köyttä muun muassa päärata-asiassa. Yhteinen intressi on, että junat pysähtyvät Hämeenlinnassa, mutta myös Turengissa, Hattulassa ja Iittalassa.

– Se monesti unohtuu, että Turengissa, Parolassa ja Iittalassa pysähtyy enemmän junia kuin koskaan. Meidän pitäisi pystyä markkinoimaan seutukuntaa, josta pääsee junaan neljältä eri asemalta, Rautio sanoo.

– Samaan aikaan pendelöijille pitäisi pystyä kehittämään palveluja ja asemanseutuja kehittää edelleen, toteaa Alijärvi.

Hallitusten puheenjohtajat näkevät, että juuri yhdessä tekemällä palveluja voidaan saada lisää ja niitä voidaan räätälöidä enemmän.

Kuntalaisten toiveita odotetaan

Kunnanhallitusten puheenjohtajat toivovat aloitteita myös kuntalaisilta. Päättäjille voi kertoa, mikä helpottaisi kuntalaisen arkea.

– Se on selvää, että muutos on jatkuvaa. Aina on myös tietty porukka, joka ei halua muutosta saavutettuihin etuihin, Puotila sanoo.

 

Mitä pitäisi tehdä?

Kunnanhallitusten puheenjohtajien yhteinen ykköstavoite on lisätä seudun elinvoimaa. Se tarkoittaa työpaikkoja ja positiivista väestönkehitystä.

Konkreettisia tekoja:

Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kunnanhallitusten puheenjohtajat toivovat tekoja muun muassa näihin asioihin:

Seudullinen sotepalveluverkko on hyvä alku. Sitä pitää jatkaa.

Janakkalassa on Veturi. Yhden oven takana ovat kaikki kunnan yrityspalvelut. Siitä pitää Hattulan ja Hämeenlinnan ottaa oppia ja tehdä enemmän yhteistyötä.

Yhteinen matkailun myyntikanava.

Yhteinen edunvalvonta, muun muassa pääradassa ja moottoritien liittymissä.

Kuntien pitää mahdollistaa asioita, kuten joustava kaavoitus, yritysten kohtaaminen ja toimivat tietoliikenneyhteydet.

Yhteisiä digitaalisia palveluja.

Miten seutu ratkaisee työvoimapulan? Esimerkiksi lähihoitajista ja metallialan ihmisistä on huutava pula.

Miksei voisi olla vaikka yhteinen hammashoidon päivystys?

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset