fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinna on luonnoltaan ja perinteiltään ykkösluokan kulttuurikaupunki – Nostetaan kulttuuri kukoistukseen

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen. Kirjoittaja on hämeenlinnalainen. Kuva: Raatikuva

Hämeenlinna on supistanut kulttuurin määrärahoja ja tuntuu, että meneillään on kulttuurin kurjistaminen. Kulttuuri ei kuitenkaan kuole. Ei sellaista voi tappaa, joka on levittäytynyt laajalle ja jonka juuret ovat syvällä!

Kulttuuri ei ole kallista, sitä on kaikkialla ja sen mieltää ja sen aistii kukin tavallaan.

Kulttuuri tärkeä menestystekijä

Pidän kulttuuria tärkeänä menestystekijänä ja yhdistän matkailun ja tapahtumat kulttuurin rinnalle kokonaisuudeksi. Kulttuuri on myös olennainen osa viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Kulttuurin vaikutukset korostuvat, kun siitä loistavat aitous ja omaleimaisuus sekä suuri sydän.

Hämeenlinna on luonnoltaan ja perinteiltään ykkösluokan kulttuurikaupunki. Meillä on linna vehreine ympäristöineen, kaupungin läpi soljuva Vanaja rantoineen sekä monipuolinen Aulanko ja täynnä kehittämispotentiaalia oleva Ahveniston harjun liikuntakeidas. On synti olla vaalimatta tätä perintöä ja olla jakamatta tätä hienoutta omien asukkaiden lisäksi myös muille.

Musiikkikaupungin mainetta tulee vaalia

Musiikki on ollut meille ylpeydenaihe. Sibelius loistaa omassa luokassaan. Sibeliuksen ja lukuisten menestysmuusikkojen taustaa vasten on vaikea käsittää, että Hämeenlinnassa on musiikin tuottamisen ja siitä nauttimisen perusteita nakerrettu pala palalta.

Kaukana kaikesta olevaa Kantolan peltoa en kaipaa, mutta Linnan ympäristölle toivon vilkastuvaa käyttöä musiikkikaupungin maineen vaalimisessa. Lähistöllä asuvilta odotan ymmärrystä siihen, että äänet, liike ja jopa häiriöt kuuluvat elävään kaupunkiin. Kaikella on hintansa!

Museot ovat rikkaus

Museoiden runsaus ja monipuolisuus ovat rikkaus. Museokortilla pääsee peräti 14 kaupungin alueella olevaan museoon. Rohkenen kysyä, kuinka moni meistä on käynyt Vankilamuseossa, onko Linnankasarmilla oleva Museo Militaria tuttu ja kiinnostaako Hämeenlinnan kaupunginmuseo eli Museo Skogster?

Museoissa ei tarvitse tyytyä keskikaupungin tarjontaan. Hattulan Panssarimuseo on kiinnostava kohde kaikille, Turengin Laurinmäen Torpparimuseo perehdyttää yli 100 vuoden takaiseen elämään ja Iittalan Lasimäellä riittää Designmuseoineen mielenkiinnon kohteita koko päiväksi.

Historia ja perinteet esille

Tulevaisuudessa näen kulttuurin kukoistuksen olevan sidoksissa paikallisuuteen; historiaamme ja perinteisiimme. Tämä tarkoittaa omien vahvuuksien tunnistamista ja niiden nostamista markkinoinnin kärkeen. Kauppakeskus Goodman tunnetaan, mutta kuka tietää sen nimen taustat?

Torin profiili ja suosio ovat nousussa. Odotan kuitenkin, että kaupungin sydämeen 1770-luvun lopussa perustetusta torista luodaan paikallisen kulttuurin ja historian informaatiokeskus. Ensi alkuun voisi torille pystyttää opasteviitat ja -taulut kaupungin arvokkaimmille kulttuurikohteille.

Toivoa kulttuurille antaa kaupungin päättäjien ensi vuoden talousarvioon lisäämä 100 000 euron tapahtumaraha. Olkoon tämä hyvästä tilannetajusta kertova päätös alku kulttuurin, tapahtumien ja niiden mukanaan tuoman matkailun nostamisessa kukoistukseen!

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset