Kaupunkiuutiset

Hämeenlinna on panostanut liitoskuntien kiinteistöihin

Hämeenlinnan lähivuosien suurin kaupungin kiinteistöjä koskeva saneeraushanke valmistuu ensi kesänä. Tuomelan koulun peruskorjaus maksaa noin 12,5 miljoonaa euroa. Puolet suurempi hanke, Nummen palvelukeskuksen rakentaminen, alkaa kesällä.

– Vastoin yleistä käsitystä nimenomaan liitoskuntien kiinteistöihin on viime vuosina panostettu, kantakaupungin kiinteistöt ovat jääneet jalkoihin, projektipäällikkö Risto Saari sanoo.

Kun Kalvola, Renko, Tuulos, Lammi ja Hauho liittyivät Hämeenlinnaan vuonna 2009, oli liitossopimuksen yhtenä houkuttimena ns. porkkanaraha, jolla kaupunki takasi muun muassa kunnostavansa liitoskuntien kiinteistöjä.

– Tuo porkkanaraha on tullut käytetyksi moneen kertaan. Liitoskuntiin olemme satsaneet miljoonia euroja. Pari vuotta sitten valmistunut Tuuloksen päiväkodin saneeraus vanhan koulun tiloihin maksoi 850 000 euroa. Lammin päiväkodin rakentaminen maksoi 4,5 miljoonaa ja Lammin uima- ja palloiluhallin rakennus maksoi kolmisen miljoonaa, Rengon kirkonseudun koulukeskus 5,8 miljoonaa ja Iittalan päiväkodin valmistuminen 3,3 miljoonaa euroa. 

TUOMELAN koulun peruskorjauksen valmistuessa ensi kesänä aloittaa kaupunki jo seuraavan mittavan uudisrakennushankkeensa. Nummen palvelukeskuksen 26 miljoonan euron uudisrakennus on elinkaarihanke, ensimmäinen sellainen kaupungin historiassa. Hankkeen omistajaksi ja rahoittajaksi tulee kuntarahoitus, kaupungilla on lunastusvelvoite elinkaariajan päätyttyä. Nummen palvelukeskukseen tulevat kuulumaan koulu liikuntasalitiloineen, päiväkoti ja neuvola sekä kirjasto.

Keskuksen rakentaa YIT ja samaan konserniin kuuluva Caverion pitää sopimuksen mukaan huolta 20–25 vuoden ajan keskuksesta. Caverionilla on vastuu kunnossapidosta, huolloista ja peruskorjauksista. Kaupunki sitoutuu maksamaan kiinteistön rakentajalle hoidosta ja kunnossapidosta koko elinkaarisopimuksen ajan. Tällä taataan se, että rakennuksen kunnossapitoon tarvittavat rahat ovat käytettävissä, eikä niitä poisteta mahdollisen rahanpulan takia.

– Tuohon 26 miljoonaan kuuluvat itse rakennus ja kalusteet. Hankkeen elinkaariajaksi on sovittu 20 vuotta sekä viiden vuoden vuoden optio, jona aikana kaupungin kustannukset ovat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Elinkaarihankkeen ansiosta kaupungin taseeseen ei synny velkoja, Saari sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset