Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnaan turvakoti vuosien odotuksen jälkeen

Hämeenlinnaan saadaan vuosien odotuksen jälkeen turvakoti, joka avataan kesäkuussa. Kanta-Hämeen ensimmäinen turvakoti perustetaan entisen hotelli Punaportin kiinteistöön Hattelmalantielle.

Turvakodin perustaa Kanta-Hämeen perhetyö ry, jonka toiminnanjohtaja Sini Stolt toivoo remontin olevan valmis juhannukseen mennessä. Kanta-Hämeen turvakotiin tulee tilat seitsemälle perheelle. Kaiken kaikkiaan turvakodissa on tilaa 20 henkilölle.

– Turvakotiin voi tulla esimerkiksi lähisuhdeväkivallan tai sen uhan vuoksi ympäri vuorokauden. Turvakotiin tullessa ei tarvitse lähetettä eikä maksusitoumusta, vaan sinne voi tulla ihan mihin vuorokauden aikaan tahansa, Sini Stolt kertoo.

Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä väkivaltaa vaan turvakotiin voi tulla myös henkisen väkivallan vuoksi.

– Väkivaltaa on hyvin monenlaista. On taloudellista, henkistä, seksuaalista ja fyysistä väkivaltaa. Mutta sekin riittää, että on pelko siitä väkivallasta. Ei tarvitse odottaa siihen asti, että jotain tapahtuu, vaan turvakotiin voi tulla silloin kun alkaa tuntua siltä, ettei ole turvallista olla kotona. Myös henkinen väkivalta on väkivaltaa.

Stolt kertoo, että henkinen väkivalta voi olla uhkailua, alistamista, painostamista, nöyryyttämistä, pelottelua, liikkumisen ja rahankäytön kontrollointia ja ystävistä sekä ihmissuhteista eristämistä.

– Parisuhteissa on normaalia riidellä. Normaalin riidan tunnusmerkki on se, että se on tasaväkistä ja molemmat osapuolet uskaltavat sanoa oman mielipiteensä. Normaalissa riitelyssä uskalletaan aina sanoa oma mielipide. Jos riitely on alistavaa ja toinen ei uskalla kertoa omaa mielipidettään eikä uskalla puolustautua, silloin se täyttää henkisen väkivallan kriteerit ja turvakotiin voi tulla.

 

Turvakotiin tulevat saavat oman yksityisen tilan, ruoan ja tietysti sen turvan sekä oman ohjaajan.

– Aloitamme kriisin purkamisen ja mietimme keinoja, miten turvaa hakeva henkilö tai perhe voi saada apua ja voiko kotiin palata. Turvakotijakso on aina hyvin yksilöllinen riippuen tilanteesta. Keskimääräinen aika on noin kuukausi, mutta myös pitempiä jaksoja voi olla.

Turvakoti tekee yhteistyötä myös poliisin ja lastensuojelun kanssa. Stolt kertoo, että moniammatillisen yhteistyön ansiosta he voivat auttaa ihmisiä ja perhettä eteenpäin. Varsinkin lapsen kohdalla täytyy miettiä tarkkaan, onko liian iso riski palata kotiin vai miten asia ratkaistaan.

– Joskus voi käydä myös niin että ei ole mahdollista tulla turvakotiin. Kotona voi olla esimerkiksi paljon lemmikkejä tai muuta vastaavaa. Tällaisessa hankalassa elämäntilanteessa apua voi hakea avopalveluiden kautta. Apua löytyy esimerkiksi Kanta-Hämeen perhetyön internetsivuilta, josta löytyy yhteystietoja. Lisäksi Rikosuhripäivystys sekä Nollalinja auttavat valtakunnallisesti. Yksin ei tarvitse jäädä ja väkivalta pitää saada katkaistua. Aina on mahdollisuus rakentaa hyvä uusi elämä, Stolt painottaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset