fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnako uusi Hölmölä?

Sunny Car Centerin nigerialaiskytkennät, HPK:n Risto Korpelan homokommentit ja terroristioikeudenkäynnin yhteydessä vangittu hämeenlinnalainen mies ovat nostaneet valtakunnallisessa uutispimennossa olevan pikkukaupungin uutislähetyksien ja sosiaalisen median keskusteluketjujen aiheeksi koko maassa. Varsinkin SCC-sotkua koskevissa someviesteissä ovat monet arvelleet, että Hämeenlinnan hölmöilyille nauretaan koko maassa.

Kaupunkiuutiset päätti soittaa muutamille suomalaista yhteiskuntaa ahkerasti kommentoiville media-alan vaikuttajille ja kysyä, onko Hämeenlinnan maine todellakin kärsinyt.

Axa Sorjanen on helsinkiläinen tietokirjailija, toimittaja ja ohjaaja, joka SCC-uutisten kuumimpien lööppien ja Korpelan kommenttien jälkeen kirjoitti Facebookiin, että Hämeenlinna kilpailee vahvasti Suomen hupipääkaupungin tittelistä. Myöhemmin hän ehdotti Hämeenlinnalle kuntaliitosta Kittilän kanssa.

Somessa julkaistuista heitoistaan huolimatta hän ei usko Hämeenlinnan kärsineen kohuista.

– En näkisi ensinkään, että kaupungin maine olisi naarmuuntunut, vaikka kaikissa asioissa kuntapäättäjät eivät toimineet parhaalla mahdollisella tavalla. Hämeenlinnan ei ole ainoa paikka maailmassa, jossa tällaista tapahtuu, Sorjanen sanoo.

– Näen, että naurunalaiseksi on joutunut lähinnä tämä liikemies. Kaupungin julkisen kuvan kannalta olisi ollut edullisempaa jättää sen ympärille syntynyt paikallinen poliittinen mittelö vähemmälle, mutta ymmärrän kyllä, että tilanne oli herkullinen. En usko asian vaikuttavan pitkällä aikavälillä yhdenkään hämeenlinnalaisen elämään, mutta vaikuttaako se ehkä yritysten investointihalukkuuteen paikkakunnalla, sitä en osaa sanoa.

Hahmoton kaupunki

Korpelan tapauksen negatiivisuuden hän näkee kaatuneen enemmän jääkiekon kuin Hämeenlinnan niskaan. Sorjanen odottaa nyt, että jääkiekkoyhteisö ottaa lähitulevaisuudessa kollektiivisesti ja vahvasti kantaa aiheeseen.

– Terroristiepäillyn kotipaikalla ei ole mitään merkitystä, olihan siellä Espoota ja muitakin. Tuskin Espoossa mietitään asian merkitystä Espoo-kuvalle. Kaikkiin aiheisiin kuitenkin liittyy se, että puolueet ovat tällä hetkellä vaaliasemissa ja irtopisteiden toivossa. Tällaiset tilanteet antavat kyllä helppoja työkaluja.

Sorjanen sanoo seuraavansa aktiivisesti Hämeenlinnan asioita, koska hänen vaimonsa on kotoisin täältä.

– Hämeenlinnalla on vähän sama ongelma kuin Lahdella, se on liian lähellä Helsinkiä oleva liian iso kaupunki, jossa ei ole yliopistoa. Kaupungin kuva on ulkoa päin vähän hahmoton ja profiiliton, hän pohtii.

– On helppo ymmärtää harmistus, kun Hämeenlinna vihdoin läpäisee uutiskynnyksen, niin sitten ollaan tällä kainalopieruosastolla. Kaupungissa on vireää kulttuurielämä, joten ehkä kannattaisi hyödyntää nyt valokeila ja piehtaroida iloisesti tässä häpeässä ja järjestää sen tiimoilta joku komediatapahtuma.

Sibeliuksen unessa

Tampereenkaan suunnalta katsottuna ei Hämeenlinnan nimeä ole vedetty kovin syvälle lokaan. Näin ainakin ajattelee Alivaltiosihteeri-kokoonpanosta ja Aristoteleen kantapää -ohjelmasta tuttu, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut kirjailija-toimittaja Pasi Heikura.

– Hämeenlinnan maine ei missään nimessä ole mennyt, päinvastoin. Aikaisempi mielikuva on ollut, että kaupunki on Sibeliuksen maineessa uinuva nukkumalähiö, josta käydään töissä Helsingissä ja Tampereella, Heikura muotoilee.

– Tällaiset kohut kertovat siitä, että kaupungissa on monenlaista elämää. Välillä pitää erehtyä, sillä muuten ollaan Pohjois-Koreassa. Ennakkoluulottomat, vaikka ehkä myöhemmin hölmöksikin osoittautuvat aloitteet ja avaukset kertovat vireydestä ja dynamiikasta.

Heikuran mukaan Hämeenlinnasta puuttuu yksi keskeinen imagollinen tekijä, johon muualla Suomessa asuvat voisivat mielikuvansa kytkeä.

– Niin helsinkiläiset kuin tamperelaiset näkevät oman kaupunkinsa ulkopuolen jotenkin usvaisena, elleivät pysty lyömään siihen selkeää leimaa.

– Se on kuitenkin pelkkää typeryyttä, joten kaikki huoli pois, hämeenlinnalaiset!

Haahuilun tunnelma

Pääkaupungissa nykyään asuva Ilari Johansson on Hämeenlinnan teatterissakin useita vuosia työskennellyt näyttelijä, joka tunnetaan erityisesti räväkkänä stand up -koomikkona. Päivänpolttavien yhteiskunnallisten aiheiden seuraaminen kuuluu hänen työnkuvaansa ja Johansson pitää Sunny Car Center -uutisointia kaiken puolin ilahduttavana komedian kannalta, mutta valtakunnallisille lavoille sen tunnettavuus ei riitä.

– Jos keikka tilataan sanotaanko vaikka 50 kilometrin säteelle Hämeenlinnasta, niin totta kai aiheesta revitellään, Johansson uskoo.

– Silloin juttu koskettaa paikalla olevaa yleisöä, mutta sen kauempana ihmiset tuskin ovat seuranneet tilannetta kovinkaan tarkkaan. Itsellenikään ei ole täysin selvinnyt, kuka siellä on loppujen lopuksi hölmöillyt.

Johanssonin mielestä pikkukaupungissa pitää tapahtua paljon mullistavampia asioita, jotta siitä olisi naurun aiheeksi koko Suomelle.

– Kyllähän Hämeenlinnassa oma koomisuutensa on, johon törmään aina siellä käydessäni.

– Se on se valtava ja loputon säätämisen määrä, toiminnan hitaus ja yleisen haahuilun tunnelma.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset