fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen Juha Kauppinen sai ravistelevasta teoksestaan valtionpalkinnon – Myös räppäri Palefacen opaskirja palkittiin

Palkittu toimittaja-kirjailija Juha Kauppinen on koulutukseltaan biologi. Kuva: Esko Tuovinen
Palkittu toimittaja-kirjailija Juha Kauppinen on koulutukseltaan biologi. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen toimittaja-kirjailija Juha Kauppinen on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista.

Myös hämeenlinnalaislähtöinen Karri Miettinen eli rap-artisti Paleface sai kirjailija Esa Salmisen kanssa valtionpalkinnon teoksesta Kolmetoista kertaa kovempi — räppärin käsikirja.

Palkintosateessa

Aiemmin Suomen Luonto -lehdessä työskennellyt Kauppinen tunnetaan erityisesti Talvivaaran kaivoksen ympäristöasioita käsittelevistä jutuistaan, joista hän sai sekä Bonnierin Suuren journalistipalkinnon että tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon.

Monimuotoisuus-kirjassaan hän luo katsauksen siihen, mitä teollisuuden ja maatalouden kehittyminen on merkinnyt yksittäisille lajeille ja Suomen luonnolle. Teos sai tietokirjallisuuden Kanava-palkinnon vuonna 2019.

Palkintoperusteissa todetaan: “Monimuotoisuus ravistelee lukijaa ajattelemaan ihmisen osuutta ja suhdetta luonnon monimuotoisuuteen, biodiversiteettiin. Monimuotoisuuden suurin uhka on tänä päivänä ihmisen käyttäytyminen, ajattelemattomuus ja tiedon puute, jonka seurauksena olemme myös itse lajina uhanalainen.”

Järkälemäinen opas

Palefacen ja Salmisen kirja puhuttelee suoraan lukijaansa, nuorta räppärinalkua. Teosta kiitettiin kattavuudesta ja kriittisestä otteesta: “Viisisataasivuinen kirjanjärkäle on myös kronikointia, journalismia ja rytmiikan, retoriikan sekä raha-asioiden käsikirja. Alansa ensimmäisenä suomenkielisenä opaskirjana teos ottaa tehtävänsä vakavasti.”

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset