fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnalaiselta Nelli Hietalalta ilmestyy tänä keväänä kolme kirjaa – "Nuortenkirjoihin haravoin aiheita Demin keskustelupalstoilta"

Hämeenlinnalainen nuortenkirjailija Nelli Hietala kirjoittaa myös lapsille ja aikuisille.
Kirjailija Nelli Hietala osaa eläyty lasten ja nuorten maailmaan myös vapaa-ajallaan. "Olen rakentanut tämän leikkimökin ihan itse."

Kirjailija Nelli Hietalalta ilmestyy tänä keväänä peräti kolme teosta. Kariston kustantamat viihderomaani Varotoimia sekä lasten kuvakirja Kerttu ja murkku julkistettiin alkukeväästä ja nyt toukokuussa tulee ulos nuortenkirjasarjan jatko-osa nimeltään Sisar hento Martikainen.

– Kehkeytyessään kirja näyttää, mille ikäryhmälle se on sopivin. En kirjoittaessani ajattele, tuleeko tästä nuorten vai aikuistenkirja, mutta tietysti päätän sen etukäteen, jos kirjoitan kirjasarjaa, hämeenlinnalaiskirjailija kertoo.

Teemat tulevat itsestään

Nuortenkirjoissaan Hietala käsittelee nuorten maailmaan liittyviä ajankohtaisia teemoja, kuten toiseus, maahanmuutto tai sukupuoli-identiteetti.

– Poimin aiheita ympäröivästä yhteiskunnasta, uutisista ja mediasta. Nuortenkirjoihin haravoin aiheita esimerkiksi Demin keskustelupalstoilta. Varotoimia -kirjaan sain idean, kun kävin vakuutusyhtiössä. Ajattelin, että millainen olisi vakuutusmyyjä, joka pelkää ihan kaikkea. Ideat ovat usein ajatusleikkejä, ja jotkut niistä lähtevät vetämään.

Kirjoittaessaan Hietalalla on usein mielessään tietynlainen henkilöhahmo.

– Usein teemat nousevat henkilöhahmojen kautta tekstiin ihan itsestään – ja juuri siinä on kirjoittamisen hauskuus.

Eläytyminen käy helposti

Nuorten keskustelupalstat eivät ole ainoa kanava, josta ammentaa.

– Kun kirjoitan nuorten nykyajasta, eläytyminen on enemmän yksityiskohtien hakemista. Saatan kysyä sukulaislapsilta, mitä some-kanavia he käyttävät tai montako kasvissyöjää heidän luokallaan on.

Hietala suodattaa tekstiin myös omia muistikuviaan.

– Olen ollut lapsi ja nuori. Nuorten maailmaan eläytyminen käy helposti.

Kirjoittamisprosessin pituus riippuu paljolti siitä, mitä on työn alla.

– Lasten kuvakirjojen tekstit ja sarjan jatko-osat syntyvät nopeastikin, koska henkilöhahmot ovat jo valmiita. Sarjan osaa saatan kirjoittaa neljä kuukautta, mutta jos kaikki pitää miettiä alusta asti, menee yhden kirjan kirjoittamiseen lähes vuosi.

Kokeilun kautta ammatiksi

Kirjoittaminen alkoi kiinnostaa Hietalaa parikympisenä. Rakennuskonservoinnin opinnot Seinäjoella osoittautuivat puuduttaviksi, ja sen vastapainoksi piti keksiä jotain viihdykettä. Tyhjän tietokoneluokan näppäimistöt vetivät puoleensa.

– Halusin pitkään kuvataiteilijaksi. Kun kokeilin kirjoittamista, jäin siihen koukkuun. Hain Oriveden opistoon ja kirjoittaminen jäi päälle.

Hietala on ollut päätoiminen kirjailija vuodesta 2009. Välillä on kausia, jolloin hän käy muualla töissä. Juuri nyt hän on äitiyslomalla.

– Kun kirjoitan, työskentelen kurinalaisesti joka arkipäivä toimistoaikataululla, kun lapset ovat koulussa.

Kirjoittaminen palkitsevaa

Kirjailija kokee, ettei joudu luopumaan mistään ammattinsa takia.

– Vaikka tämä ei taloudellisesti ole voittajan hommaa, koen olevani saamapuolella. Kirjoittaminen on minulle tapa pohdiskella asioita ja paeta arkipäivää. Tuntuu, että oleminen on jotenkin vaillinaista, pinnallista ilman sitä.

Vaikka säännölliset julkaisut ovat kirjailijalle tärkeitä apurahojen takia, on kirjoittaminen itsessään Hietalan mielestä paras palkinto työstä.

– Kun kirjoittamisen flow sujuu, se on kaikista ihaninta.

Nelli Hietala

Syntynyt 1981 Lieksassa, asuu Hämeenlinnassa.

Perhe: mies ja kolme lasta.

Kirjailija, kirjastonhoitaja, filosofian maisteri.

Kirjoittanut vuodesta 2009 alkaen yhteensä kymmenen lasten-, nuorten- ja aikuistenkirjaa, joista viihderomaani Varotoimia ja lasten kuvakirja Kerttu ja murkku on julkistettu tänä keväänä. Toukokuussa ilmestyy nuortenkirja Sisar hento Martikainen (Karisto).

Kunniamaininta J. H Erkon kirjoituskilpailussa 2008, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 2011, ollut ehdolla Tiiliskivi- ja Topelius-palkinnon saajaksi.

Luen: “Jessica Townsendin Nevermore-nuortensarjan teosta Morriganin koetukset.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset