Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnalaisten runot taipuvat teatterin lavalle

– Vanalaistenkin runoja voisi esittää näyttämöllä, ajatteli yhdistyksemme sihteeri Erja von Koch. Hän oli käynyt katsomassa Eräs Teatterin runoiltoja, muistelee Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vanan varapuheenjohtaja Ulla Lappalainen.

Kesällä Vana keräsi jäseniltään runoja, jotka sopisivat teatterissa esitettäviksi. Teema oli ”Kotona ja vieraissa”. Sekä julkaistu että julkaisematon materiaali kelpasi.

– Saimme noin kymmeneltä runoilijalta tekstejä, joita ei ole vielä julkaistu. Lisäksi luimme Erjan kanssa kaikkien jäsentemme runokokoelmat kesällä ja valitsimme niistä teemaan sopivaa materiaalia, kuvaa Lappalainen luku-urakkaa.

Vanan esivalinnan jäljiltä Eräs Teatteriin toimitettiin satoja tekstejä. Riitta Hietanen, Liisa ja Jorma Virtanen ja Elina Lepola ryhtyivät työhön. Lopulta esitykseen valittiin kolmekymmentä runoa kahdeltatoista kirjoittajalta.

– Jaoimme Vanalta tulleet tekstit neljään nippuun. Jokainen esitteli omasta nipustaan hyvältä tuntuneita runoja ja luotimme toistemme valintoihin, kertoo Jorma Virtanen.

Ensimmäisestä kierroksesta jäi jäljelle kuutisenkymmentä runoa. Niihin tutustuivat kaikki raatilaiset.

– Oli runoja, joista jokainen sanoi, että tämä täytyy ottaa, Virtanen muistelee.

Kun ryhmä tutustui valittuihin runoihin tarkemmin, alkuperäinen teema alkoi etääntyä. Esityksen nimeksi napattiin eräästä runosta ”Odotus istuu olkapäällä”.

– Kaipuu voi kohdistua kotiin tai jonnekin vieraaseen. Valituissa runoissa ollaan tässä ja nyt ja toisaalta unelmoidaan ja haaveillaan.

Näyttämölle tulee tarinoita

Eräs Teatteri otti Vanan yhteistyöehdotuksen ilolla vastaan.

–  Saimme kaupungin kulttuuripalkinnon viime tammikuussa pitkäjänteisestä työstä kulttuurin hyväksi. Tämä yhteistyö on osaltaan kunnianosoitus palkintoa ja kaupungissa toteutettavaa kulttuuria kohtaan, kertoo Virtanen.

Runoilijat pyydetään mukaan esitysiltoihin. Suunnitelmien mukaan esitysten väliajalla olisi aina muutama kirjoittaja tavattavissa.

– Toivomme, että Vana tulisi tutuksi kaupunkilaisille ja vielä useammat voisivat innostua kirjoittamisesta.

Esityksen ohjausvastuussa on Riitta Hietanen. Hän haluaa antaa elämyksen myös kirjoittajille.

– Luomme kokonaisuudesta tarinan tai tarinoita. Kirjoittaja voi nähdä runot omaksi tekstikseen, mutta myös jotain uutta siinä. Teksti on erilainen kun se esitetään, vaikka kohtelemme sitä lempeästi.

Hietasen mukaan runojen valinnassa ei ole katsottu kirjoittajien nimiä vaan runojen soveltuvuutta teemaan.

Runoista musiikkia

Työryhmäläisten lisäksi näyttämölle nousee Eräs Teatterin näyttelijä Kari Salmenoja ja paikallisia soittajia. He esittävät vanalaisten tekstejä hämeenlinnalaisten muusikkojen sävellyksinä.

Jorma Virtanen kertoo, että yhdestä esityksestä jää pois paljon materiaalia, jonka hän soisi ihmisten kuulevan.

– Luimme paljon hienoja tekstejä. Ehkä me tai joku muu tarttuu ideaan ja tekee jatko-osan tälle esitykselle.

Odotus istuu olkapäällä -esitykset alkavat 4.12.2014.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset