fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnan kaupunki kunnioittaa suurta poikaansa – Vexi Salmi saa oman puiston vanhoille kotikulmilleen Kaurialaan

Pelkistetty suunnitelmakuva Vexi Salmen puistosta. Kuva: H�meenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan kaupunki haluaa nimetä puiston Hämeenlinnassa syntyneelle sanoittajalle ja tuottajalle Vexi Salmelle (1942–2020). Aloite asiasta tuli kaupunkilaisten taholta kesällä 2021.

Syyskuussa 2020 edesmennyt Salmi asui lapsuutensa Rinkelinkadulla, jonka välittömään läheisyyteen Vexi Salmen puisto rakentuu, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Rinkelinkadun päässä Brahenkadun varressa olevalta puistoalueelta avautuu hienosti näkymä Salmen vanhalle kotikadulle. Tämä näkymä halutaan myös säilyttää.

Estradi esiintyjille

Puistoon tuleva pieni esiintymispaikka ja nurmella olevat istuimet ovat rakenne, joka viittaa Vexi Salmen elämäntyöhön ja jolla sitä halutaan kunnioittaa.

Esiintymispaikkaa reunustava matala muurirakenne sekä nurmella olevat istuimet toteutetaan kierrätetystä graniitista ja kiveykset tulevat Vexi Salmenkin kulkemilta, Hämeenlinnan vanhoilta kaduilta puretuista graniittikivistä.

Esiintymispaikan ajatuksena on myös tuoda puistoon paikka pienille, matalan kynnyksen esityksille – esimerkiksi pop up -tyyppisissä tapahtumissa.

Puistossa jo nykyisellään kasvava tammi symboloi suunnitelmassa Vexi Salmea ja siksi koko rakennettava puiston osa kiertyy tammen ympärille.

Otteita tuotannosta

Tammen ympärillä oleva nurmialue toimii esimerkiksi pikniknurmena ja esitysten aikana katsomona, johon voi halutessaan tuoda mukanaan vaikkapa retkituolin. Myös penkeiltä voi seurailla puiston tapahtumia.

Ilmavilla perennoilla ja aaltoilevilla heinäistutuksilla pyritään puistoon tuomaan luonnonmukaista ilmettä.

Perennojen taustalle istutettavat havupensaat ovat pääasiassa erilaisia katajia. Lisäksi puistoa reunustamaan istutetaan pieniä serbiankuusiryhmiä. Keväisin istutuksiin tuovat eloa erilaiset sipulikukat.

Esiintymispaikan viereisiin penkkeihin sijoitettavien qr-koodien avulla puistossa kävijöiden kuultavaksi on tarkoitus tuoda esimerkiksi otteita Vexi Salmen lapsuusajoista kertovista Rinkelinkadun pojat -kirjoista tai muusta hänen tuotannostaan.

Vexi Salmen puiston rakentaminen aloitettiin viikolla 23 ja se valmistuu heinäkuun aikana.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset