Kaupunkiuutiset

Hämeenlinnan "oppositio" hävisi "hallitusrintamalle"

Jankkaus siitä, onko Hämeenlinnan kuntapolitiikassa ”oppositiota”, sai jatkoa kaupunginvaltuuston maanantaisessa ensi vuotta käsitelleessä talousarviokokouksessa. Vaikka kuntapolitiikassa tällaista jakoa ei voi olla, hämeenlinnalaispoliitikot tuntuvat elävän tällaisessa vastakkainasettelun maailmassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) totesi talousarvioesityksen esittelypuheenvuorossaan, etteivät ”poliittiset toimintatavat ole muuttuneet puheista huolimatta arjessa lihaksi”.

– Typerehtäminen ei ole loppunut, Rautio tiivisti.

Tällä kertaa ”oppositio” paisui vihreiden valtuustoryhmällä, kun tuloveroprosentin korotuksen suuruudesta oltiin erimielisiä. Pro Hämeenlinna -koalitio ja vihreät halusivat 0,5 prosentin korotusta kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan tapaan, mutta kokoomuksen ja Sdp:n ”hallitusrintama” voitti äänestyksen 34–25. Veronkorotus jäi 0,25 %:n suuruiseksi.

– 42 vuotta olen kunnanvaltuustoissa istunut. Nyt on ensimmäinen kerta, kun Sdp vastustaa isompaa korotusta, Sdp:n lammislaisvaltuutettu Mauri Ojamäki purki tuntojaan.

Pienempää veroprosentin korotusta puolustaneet ryhmät perustelivat kantaansa pääsääntöisesti sillä, että suuremmalla korotuksella kaupunki menettää kilpailuasetelmia vertailussa vastaavankokoisiin kaupunkeihin ja sillä, ettei Hämeenlinnassa ole vielä säästötakoissa käännetty läheskään kaikki kiviä.

– Talouden tasapainottamista voi tehdä muutenkin kuin veroja korottamalla, kokoomuksen Juha Kallioinen huomautti.

Keskustelun anti oli yleisesti sellainen, että kaupungin nykyinen toimintamalli (tilaaja–tuottaja) saa mennä historian lehdille mahdollisimman pikaisesti. Säästöjä etsitään toimintatapoja ja palvelutarjontaa rukkaamalla. Ei-lakisääteiset toiminnat saavat tulla pian toimeen omillaan.

– Säästökohteiksi on löydettävä pitkäaikaisesti vaikuttavia asioita, Sari Myllykangas (sd.) tiivisti.

Perussuomalaisten Kari Ilkkala toivoi, että nyt valmistunut budjettikirja olisi viimeinen nykyisellä tavalla valmisteltu.

– Tähän tilanteeseen on tultu omilla valinnoilla. Tehdään jatkossakin omia valintoja, joilla pääsemme talousahdingosta pois.

”Vastuuttomin, ylikävelyä”

Vasemmistoliiton Ritva Oinonen piti talousarvioesitystä ja veroprosentin tasoa osana vaalivuoden budjettia, jossa on paljon riskejä sekä runsaasti palvelutarjonnan heikennyksiä.

Tiukimmin veroprosentin määrittämisestä sanailivat vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto perussuomalaisten Kari Ilkkala ja keskustan Hannu Kärpänen.

Kuudetta nelivuotisjaksoa valtuutettuna istuva Ojansuu-Kaunisto piti talousarvioesitystä hänen näkemistään vastuuttomimpana tietoisen alijäämän vuoksi.

– Kaupunginjohtajan esitys oli moraalisesti oikein. Demarit vetivät maton kaupunginjohtajan jalkojen alta, se on tosi ruma teko, suoranainen ylikävely.

Ojansuu-Kaunisto epäili myös sitä, että tuloveroprosentin merkitys asuinpaikan valinnassa olisi tärkein peruste muuttoon uudelle paikkakunnalle. Hän myös arveli lain kirjaimen unohtuneen talousarvion tietoisessa alibudjetoinnissa.

Puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja Johannes Koskinen (sd.) toppuuttelivat heti perään, ettei kyse oli laittomuuksista.

Kiemunki myös vakuutti, ettei kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ylitse kävelty, vaikka hänen esityksensä muuttui kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Teija Arvidsson (kd.) syytti pienempää korotusta ajaneita realismin puutteesta.

Haistakaa paska koko valtiovalta

Kari Ilkkala piti kokonaisuutta vaalivuoden budjettina, kun jo nyt tiedetään, että ”verojen korotustarve on paljon suurempi”.

Hannu Kärpäsen mielestä toimintatapa oli moraaliton, kun tasapainoinen esitys tyrmättiin.

– Tietoinen velka on siirrettyä verotusta. Tämä maksetaan tulevaisuudessa, Kärpänen muistutti. Hänen mukaansa ”kokdemin” johdolla on tehty vuosikausia päätöksiä, jotka johtivat tähän taloustilanteeseen.

Kokoomuksen Kaija-Leena Savijoki koki jo nykyisen neljännesprosenttiyksikön korotuksen kovana.

– Hämeenlinnassa on ilmeisesti epäonnistuttu kuntaliitoksen kanssa, kun veroprosentti on noussut jo nyt 2,5 kuntaliitoksen jälkeen. Toisaalta valtio kuristaa meitä koko ajan enemmän ja enemmän. Alijäämä on nyt pakon sanelema asia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio totesi talousarvion esittelypuheenvuorossaan, että kuntakentän puolustajan tekisi mieli lainata Irwin kuuluissa värssyä: ”Haistakaa paskaa koko valtiovalta.”

– Vain hyvät tavat estävät meidät niin tekemästä, Rautio nauratti valtuutettuja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset