fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnan Sibelius-seura aloittaa monivuotisen sävellystilausten sarjan – Nykysäveltäjät saavat toteuttaa mestarin unelman

Luvassa on uusia lauluja Sibeliuksen hengessä. Sarjan aloittaa hämeenlinnalainen Sampsa Ertamo.
Sibelius-seuran sävellystilausten sarjan ensimmäinen laulu on tilattu säveltäjä Sampsa Ertamolta. Kuva: AP Sarjanto, arkisto
Sibelius-seuran sävellystilausten sarjan ensimmäinen laulu on tilattu säveltäjä Sampsa Ertamolta. Kuva: AP Sarjanto, HäSa arkisto

Hämeenlinnan Sibelius-seura juhlistaa tästä vuodesta alkaen Jean Sibeliuksen syntymäpäivää 8.12. tilaamalla uusia lauluja mestarin hengessä.

Sarjan aloittaa hämeenlinnalainen säveltäjä Sampsa Ertamo, joka on säveltänyt L. Onervan runon Ihminen.

Eläytymistä Ainolan hiljaisuuteen

Sarjassa tarkoituksena on säveltää lauluja, jotka Sibelius olisi voinut tehdä. Seura kertoo tiedotteessaan, että vielä 1954 Sibelius sanoi unelmoivansa edelleen säveltämisestä. Olisiko vaikkapa Sibeliuksen silmiin olisi sattunut runo vielä kerran sytyttänyt hänessä säveliä? Nykysäveltäjät saavat nyt toteuttaa Sibeliuksen unelman.

Seura ei pyydä säveltäjiltä tyylimukaelmia, vaan heidän toivotaan vain eläytyvän Ainolan hiljaisuuteen ja sinfoniahaaveet jo hylänneen vanhan mestarin ajatuksiin.

Ensimmäinen laulu videolta

Laulujen ensiesitys tulee jatkossa olemaan Hämeenlinnassa 8.12., joka on sekä Sibeliuksen syntymäpäivä että suomalaisen musiikin päivä. Koska tänä vuonna päivää ei voida viettää yleisötilaisuutena, Sampsa Ertamon laulusta tehdään myöhemmin julkaistava videotallenne.

Sampsa Ertamo on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2004. Hänen sävellystuotantoonsa kuuluu sooloteoksia, orkesterimusiikkia, vokaalimusiikkia sekä 2018 ensiesityksensä saanut Toivo Kuulasta kertova kamariooppera.

Laulun esittää oopperalaulaja Aarne Pelkonen ja pianoa soittaa säveltäjä itse. Baritoni Aarne Pelkonen muistetaan vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Hän on laulanut useita vuosia Saksassa. Suomen kansallisoopperassa hän debytoi oopperassa Jää. Tänä vuonna hän esiintyi myös presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän juhlassa.

Sarjasta monivuotinen

Seuraavan Sibeliukselta tekemättä jääneen laulun säveltää Olli Kortekangas. Monivuotista sävellystilausten sarjaa tukee Hämeenlinnan kaupunki.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset