fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri perui kesän suurtuotannon – Otto Kanervalla muhii päässä jo uusia ideoita tulevaksi kesäksi: "Kaupunginpuisto ei saa sammaloitua."

Yrittäjä Otto Kanervalla on takana muutama ahdistava viikko, mutta nyt hihat on kääritty.
Otto Kanerva päätti siirtää Elämältä kaiken sain -musiikkikomediaa vielä lisää. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Otto Kanerva päätti siirtää Elämältä kaiken sain -musiikkikomediaa vielä lisää. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin yrittäjä ja toimitusjohtaja Otto Kanervalla on viime aikoina ollut sosiaalisessa mediassa kipakoita kannanottoja.

Hän on ihmetellyt muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon politikointia turpeen eteen, mutta hämmästellyt, kuinka vähän poliitikko on pitänyt kulttuurin puolia koronatilanteessa, jossa alan työläisiltä ovat käytännössä tulot kadonneet.

– Olen ollut pari viimeistä viikkoa ahdistunut, Kanerva myöntää.

Ahdistus on johtunut siitä, ettei hän ole tiennyt, mitä tehdä kesän suhteen.

– Tautitilanteesta ei tiedä, taloudelliset riskit isossa kesäteatterituotannossa ovat mittavat, ja yleisön ja henkilökunnan turvallisuus on tärkeää. Siihen päälle on vielä aluehallintovirasto, jolta saattaakin tulla juuri ensi-illan kynnyksellä uusia määräyksiä, jotka muuttaisivat koko paletin.

Nyt olo on jo paljon kepeämpi, koska vaikea päätös on tehty. Hämeenlinnan Uuden kesäteatterin Elämältä kaiken sain -musiikkikomediaa siirretään jälleen.

Kantaesitystä on nyt lykätty kahdesti. Näytelmä jää tältäkin kesältä “odottamaan uutta tulemista”. Kesäteatteri ottaa yhteyttä lipun ostaneisiin ja varanneisiin.

– Nykyisessä koronavirustilanteessa näin ison esityksen toteuttaminen olisi ollut aivan liian iso riski. Olisin toivonut sellaista tukimuotoa, että olisin voinut työllistää työttöminä olleita freelancereita ja valtio olisi taannut henkilöstökulut, jos tuotantoa ei voikaan koronatilanteessa järjestää. Tällaista tukimuotoa ei ole kuitenkaan saatu aikaiseksi.

Tuet epävarmoja

Kanervan mukaan yksityisyrityksenä toimiva kesäteatteri ei saa valtiontukia. Mahdolliset muut tuet tulevat haettavaksi vasta niin myöhään, että niiden varaan ei olisi kesän tuotantoa voinut jättää.

– Vapaille yhteisöille, joihin me kuulumme, tukipotti on miljoona euroa. Laskin, että meillä olisi ollut ehkä mahdollisuus saada 50 000 euroa. Se ei olisi riittänyt, jos tuotanto olisi pitänyt perua.

Epävarmuuden keskellä Kanerva ei ole yksin.

Hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä myös Valkeakosken ja Sappeen kesäteattereihin. Niitä pyörittävä Suomen Kesäteatteri päätti myös siirtää tuotantojaan. Musikaalit Aira ja Tango D’amore saavat ensi-iltansa kesällä 2022.

Pienempiä produktioita katsojille

Kanerva on kumppaneineen jo ideoinut Kaupunginpuistoon muuta ohjelmaa kesäksi.

Puistossa järjestetään monta pienempää kesätapahtumaa, joiden tekeminen ei vaadi isoa tuotantoa ja jotka ovat peruutusehtoineen armollisempia.

Ensimmäisenä nähdään Maria Lundin ja Päivi Pylvänäisen Hajuvettä ja lihapullia.

– Tätä esitystä tarjotaan jo kesäteatteriin lipun ostaneille.

Lisääkin viihdettä on luvassa, mutta siitä Kanerva kertoo myöhemmin, kun neuvottelut on käyty.

– Perusrunko on se, ettemme halveksi meidän kohdeyleisöä vaan tuomme heille vaihtoehtoisia ja ennakkoluulottomia esityksiä.

Työilo palannut

Kanervan mukaan työn ilo on taas palannut, kun on oikeasti päässyt haalarit jalassa hommiin ja suunnittelemaan Kaupunginpuiston kesää.

– Emme voi pitää puistoa tyhjänä toista peräkkäistä kesää. Katsomon selkänojaprojekti etenee ja paikkoja siivotaan kesäkuntoon. Puisto ei saa sammaloitua.

Katse on myös kesässä 2022.

– Olemme suunnitelleet ohjelmiston moneksi tulevaksi vuodeksi. Kun sopiva aika koittaa, tulemme täydellä rytinällä ja rinta rottingilla isolla tuotannolla.

Juttua muokattu 7.5. kello 9.58 ja tarkennettu Otto Kanervan kommenttia tukimuodosta, joka olisi kattanut henkilöstökulut.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset