fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnan ydinkeskustan ja Hämeensaaren ajonopeudet alenevat

Ensi vuonna keskustassa ajetaan kolmeakymppiä. Kuva: Pekka Rautiainen
Ensi vuonna keskustassa ajetaan kolmeakymppiä. Kuva: Pekka Rautiainen

Suurimmassa osassa Hämeenlinnan ydinkeskustaa eli ruutukaava-aluetta nykyinen nopeusrajoitus 40 kilometriä tunnissa muuttuu 30 km/t -rajoitukseksi. Paasikiventiellä säilyy viidenkympin sekä Lukiokadulla ja Kaivokadulla neljänkympin nopeusrajoitukset.

Kolmenkympin rajoitus on tulossa myös Hämeensaareen, joka on nykyisellään merkittävää virkistysaluetta ja jonne keskusta tulevaisuudessa laajenee.

Ensi vuonna liikennemerkit

Tavoitteena on, että uusia nopeusrajoituksia ja niiden vaatimia muita muutoksia aletaan toteuttaa vaiheittain ensi vuonna.

Kaupunkirakennelautakunta päätti asiasta yksimielisesti viime viikolla.

Kyseessä oli periaatepäätös, ja seuraavaksi viranhaltijat alkavat laatia katukohtaisia suunnitelmia liikennemerkeistä ja ajoratamerkinnöistä.

Lautakunnan päätökseen sisältyy kohta, jonka mukaan “ennen nopeusrajoitusten toteutusta arvioidaan tarvittavat liikenteen rauhoittamistoimenpiteet”. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset korotukset ja katutilan uudelleen jäsentelyt.

Muutoksen yksi tavoite on parantaa etenkin lasten, iäkkäiden ja liikuntarajoitteisten liikenneturvallisuutta.

Lisää viihtyisyyttä

Kaupunkisuunnittelun tavoitteena on myös siirtää keskustan läpi kulkevaa liikennettä Paasikiventielle ja siltäkin osin rauhoittaa keskustaa.

Käytännössä kaikki lautakunnalle lausunnon antaneet sidosryhmät kannattivat nopeuksien alentamista.

Nopeusrajoituksen alentaminen toteuttaa myös Hämeenlinnan keskustavisiota, jossa halutaan parantaa keskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaa.

Asian lautakunnalle valmistelleet maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki ja liikennesuunnittelija Minna Aakkula perustelivat muutosta myös sillä, että pysähtelevässä kaupunkiliikenteessä alemmat nopeusrajoitukset tukevat ekologista ajotapaa, koska kiihdytysten ja hidastusten tarve vähenee.

Samalla vähenee myös liikenteen melu.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset