Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeensaaren "Colosseumin" suunnitelma tuli kuin puun takaa – Lue, millaisia ajatuksia monitoimiareena herättää

Monitoimiareenan suunnitelmaan suhtaudutaan innostuneesti, varovaisen positiivisesti ja yksiselitteisen torjuvasti.
Hämeensaareen suunnitellusta monitoimiareenasta kaavaillaan uutta kotia HPK:lle. Viime viikolla julkistettu hanke tuli liigajoukkueelle yhtä suurena yllätyksenä kuin muillekin hämeenlinnalaisille. Havainnekuva. Kuva: Muu

Hämeensaaren suunnittelu sai alkuviikosta jättimäisen käänteen, kun kiinteistökehittäjien yhteenliittymä esitteli ideansa palvelukeskittymästä, johon kuuluisi monitoimiareena, liiketiloja ja yli 200 asuntoa.

Kansan suussa suunnitelma on ehditty jo ristiä Colosseumiksi antiikin Rooman kuuluisan amfiteatterin mukaan.

Hämeenlinna-Seuran tarkoituksena on kotiseudun kehittäminen, elinympäristön laadun parantaminen ja ihmisten viihtyvyyden lisääminen. Miltä suunnitelma sen kannalta näyttää?

– Nyt puhutaan Hämeenlinnan paraatipaikasta ja kaikki mitä sille tehdään, on huolellisesti harkittava. Asia on vasta varhaisessa vaiheessaan ja havainnekuviin ei kannata ottaa kantaa, koska kysymys on vasta ideasta, puheenjohtaja Mikko Hieta pohtii.

Seuralta kysytään usein kommentteja kaupunkikuvasta, mutta Hieta kertoo suhtautuvansa aiheeseen varovaisesti. Kaupunkikuva muuttuu ajassa.

– Varikonniemessä oli raskasta teollisuutta ja nykyään se on luontokohde. Hämeensaaressa oli aikoinaan viilatehdas. Jokainen sukupolvi vaalii ja kehittää kaupunkikuvaa kykyjensä mukaan. Parhaista kaupunkikulttuureista löytyy yleensä myös kerroksellisuutta.

Kulttuuripäällikkö Janne Niemisen mielestä suunnitelma tukee maailmalla tapahtuvaa kehitystä.

– Kaupan rakenteet ovat muuttumassa ja kaupunkien keskustat saavat uusia toimintoja. Ne ovat paikkoja, joissa on kulttuuria, viihdettä, tapahtumia ja muuta vapaa-aikaan liittyvää tekemistä. Tapahtumien määrä on koko ajan kasvamassa, koska niille riittää kysyntää. Suunnitelman mittakaavaa pohtiessa kannattaa muistaa, että olemme edelleen Suomen väestöllisessä keskipisteessä, Nieminen sanoo.

Keskikaupungin asukasyhdistyksen puheenjohtajalle Pentti Viljakaiselle suunnitelma tuo vain lisää harmaita hiuksia.

– Mieleeni tuli heti Sunny Car Center, sama kaava, mutta eri naamat. Eikö menneestä ole opittu mitään, hän kysyy.

Yhdistyksen kanta on pitkään ollut se, että Engelinrannan alue pitäisi rakentaa puistoksi.

– Paasikiventie on paha ilmansaastuttaja, liikenteeltään moottoritien veroinen. Kun rantaan rakennetaan, Vanajaveden raikas tuuli ei pääse laimentamaan saastetta. Tämä on kaupunkilaisten kannalta tärkeä asia, joka aina onnistutaan leimaamaan ilmastohöpötykseksi.

– Areena tuo vain lisää saastetta, kun tuhannet autot ajavat erilaisiin tilaisuuksiin. Havainnekuva näyttää joltakin New Yorkilta tai Lontoolta, ei pikkukaupungilta, jonka rantojen pitäisi olla ihmisten yhteistä omaisuutta.

Keskustan yrittäjä, Kaisan Kukan Annemari Kuvaja pitää Hämeensaari-hanketta elinkeinoelämän kannalta loistavana ideana.

– Näyttää ihan helmeltä. Alueelle saataisiin pelkän asutuksen lisäksi tapahtuma- sekä kauppakeskittymä ja silti jäisi tilaa ulkoilulle ja luonnonkauneudelle. Samalla hanke saisi varmasti omalta osaltaan liikkeelle myös muita keskustan kehittämiseen liittyviä suunnitelmia, Kuvaja miettii.

– Olen ylitse muiden innoissani havainnekuvasta, jossa areena on tehty puusta. Se on arkkitehtonisesti hyvin kaunis.

Muusikko Jaakko Kunnas katsoo edustavansa tavallista hämeenlinnalaista kaduntallaajaa, jolle Areena-hanke tuli kuin puun takaa. Lähestymiskulma on täysin uusi, mutta jos konsepti saadaan toimimaan, niin miksikäs ei.

– Lähinnä mietityttää, mistä taloihin saadaan asukkaita ja heille työpaikkoja. Toiseksi tuntuu, että konserttipaikkoja kaupungissa on kyllä riittävästi, kun on Vanaja-sali, Aulanko Areena, Kantola, Linnanpuisto ja Elenia, Kunnas luettelee.

– Perushämeenlinnalaiseen tyyliin kuuluu vastustaa kaikkea uutta. Mielipide saattaa hyvinkin vaihtua, kun suunnitelmiin ryhtyy perehtymään.

Hämeensaari-hanke

Kaupunginhallitus on antanut kolmen vuoden suunnittelualuevarauksen yhteenliittymälle, johon kuuluvat Sepos oy, GSP oy ja PES-arkkitehdit oy.

Tavoitteena on suunnitella Citymarketin ja uimahallin väliselle 4,4 hehtaarin alueelle monitoimiareena yritys-, konsertti- ja urheilutapahtumia varten.

Areenan yhteyteen kaavaillaan myös noin 230 asuntoa, supermarket-tyyppistä kauppaa sekä tiloja ravintoloille, liikkeille ja toimistoille.

Hankkeen kustannusarvio on 190 miljoonaa euroa ja rahoitus on pääosin tarkoitus kerätä yksityisiltä sijoittajilta.

Alueen kaavoitusta ohjaa Hämeenlinnan kaupunki ja rakentaminen voitaisiin mahdollisesti aloittaa vuonna 2022.

Kaupunginhallituksen päätös ei ollut yksimielinen. Varauksen myöntämistä vastustivat Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) ja Lulu Ranne (ps.).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset