fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Hämeensaaren uusi tuleminen

Kuva: Raatikuva
Kuva: Raatikuva

Kymmenkunta vuotta sitten Hämeenlinna päätti tuhota Hämeensaaren, kaupungin keskustassa sijainneen viherkeitaan ja ympärivuotisessa käytössä olleen liikuntapuiston. Alue nimettiin Engelinrannaksi ja sille kaavailtiin eurooppalaisten suurkaupunkeja jäljitellen kerrostaloaluetta.

Uskottiin miljoonien eurojen satavan kaupungin kassaan.

 

Oli oma organisaatio, oli suunnittelukilpailuja ja oli kaupunkilaisten kuulemisia. Meitä kuultiin, muttei kuunneltu. Osa turhautui ja väsyi kaupungin kovapäisyyteen. Kelluva rantakahvila sai meiltä kehuja, mutta sitä ei vaan näy. Kuten ei näy nostokurkiakaan. Näkyy asfalttipintaa, hiekkakenttiä ja kivenlohkareita. Näky on lohduton ja häpeäksi vehreälle rantakaupungillemme.

Aika on tehnyt tehtävänsä ja ollaan peruuttamassa lähtöruutuun: Hämeensaaresta luodaan uudelleen keskustan liikuntamekkaa. Alku on lupaava, kun uimahallin rannasta on tehty tyylikäs uimapaikka, oikea pikkuriviera. Rannan levähdyspenkit on tuotu takaisin, asfalttipintaiset koripallokentät käytössä ja uusiakin pelipaikkoja valmisteilla.

 

Kehittämistä varjostaa kuitenkin kolmen vuoden määräaika. Kaupunki on antanut ulkopuolisille tahoille vuoden 2021 loppuun aikaa suunnitella sekä etsiä rahoitus ja rakentaja massiiviselle liikunta-, elämys-, kauppa- ja asuntokeskittymälle. Pidän hanketta sekä tarpeettomana että taloudellisesti kannattamattomana enkä usko sen toteutumiseen.

Hämeenlinna-Seuran puheenjohtaja Mikko Hieta on sanonut, että Hämeensaaren osalta puhutaan kaupungin paraatipaikasta ja kaikki mitä sille tehdään, on huolellisesti harkittava. Keskustan asukasyhdistys kannattaa alueen kehittämistä puistona ja kaupungin johto on painottanut alueen olevan liian arvokas pysäköintialue. Kuitenkin pysäköintialueeksi suuri osa alueesta on päätynyt.

 

Unelmoin ympärivuotisesta, kaiken ikäisille tarkoitetusta luonto-, elämys- ja liikuntapuistosta. Näen silmissäni yhdistelmän Parolan Juteinikeskuksen upeasta liikuntamaasta sekä Lepaan puutarhaoppilaitoksen suunnittelu- ja toteutusvastuulle annettavasta kukka- ja kasvilabyrintistä. Valmis uimaranta ja Vikmanin lahden vesiliikuntamahdollisuudet täydentävät vaikutelman.

Jo tulevan talven elävöittäjiksi odotan luistelukenttää sekä avantouintipaikkaa. Viihtyisä kota lisäisi alueen houkuttavuutta ja toisi suojan sekä levähdys- ja lämmittelypaikan alueella liikkuville. Eikä pieni hiihtomaa ja liukumäkikään aluetta huonontaisi. Kaupunkilaisilla on varmasti lisää konkreettisia toivomuksia, kunhan heitä vain aidosti kuunnellaan.

 

Hämeenlinnan ylpeyden eli kansallisen kaupunkipuiston luulisi takaavan Hämeensaaren kehittämisen luonto- ja liikuntapuistoksi ja varmistavan Vanajan rantojen säilyttämisen tuleville sukupolville. Keskustan eteläisen rannan viher- ja ulkoilualue olisi kaupungilta myös ajan henkeen sopiva ilmasto- ja ympäristöteko.

Engelinrannan suunnitelmista ehdotan toteutettavaksi vain Paasikiventien varren asuin- ja liiketalot ja Hämeensaaren uuden tulemisen kruunuksi toivon Vikmanin lahdelle moottoritielle näkyvää uljasta suihkulähdettä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset