fbpx
Kaupunkiuutiset

Hämptonissa puhutaan: Tšernobyl on paras paikka, Tšernobyl se on iloinen?

Puuhamaa rinnastettiin sosiaalisessa mediassa ja Iltalehdessä ydinvoimala­onnettomuuden kokeneeseen aavekaupunkiin.
Prypjatin kaupungissa Tšernobylin ydinvoimalan alueella aika on pysähtynyt.

Tervakosken turistimagneetti Puuhamaa sai viime viikonloppuna valtakunnallista huomiota, kun Iltalehti kirjoitti huvipuistosta vähemmän mairittelevan jutun.

Juttuun poimittujen some-kommenttien mukaan Puuhamaa ”muistuttaa Tšernobylia” ja ”kaipaa epätoivoisesti kasvojenkohotusta”. Etenkin wc- ja ravintolatiloilta kaivattiin jutussa modernimpaa ilmettä.

Vuodesta 1984 asti toiminut puisto nousi edellisen kerran puheenaiheeksi 2019, kun Yle kertoi Puuhamaan joutuneen terveysvalvonnan syyniin allasvesissä ja alueen siisteydessä ilmenneiden puutteiden vuoksi.

Sittemmin epäkohdat korjattiin, ja kävijöitä riitti parhaimmillaan ­– tai pahimmillaan – jopa ruuhkaksi asti sekä viime että tänä kesänä. Ainakin parkkipaikka täyttyi ajoittain ääriään myöten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tältä Tshernobylin alueella näyttää nykyisin.

Tältä Tshernobylin alueella näyttää nykyisin.

On totta , että lähes nelikymppinen huvipuisto on varsinainen retroelämys. Vaikka osa rakennelmista onkin uusia, monet lapsiperheiden vanhemmat ovat käyneet varsin samannäköisessä puistossa jo omassa lapsuudessaan.

Mutta että Tšernobyl? Ehkä se on sentään pientä liioittelua, Janakkalassa pohditaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Puuhamaassa puut ja puuhalaitteet vuorottelevat säntillisesti. Kuva: Tarja Heikkonen

Puuhamaassa puut ja puuhalaitteet vuorottelevat säntillisesti. Kuva: Tarja Heikkonen

Kun ydinvoimalaonnettomuus kohtasi Tšernobylin alueella sijaitsevaa ukrainalaiskaupunkia, Puuhamaa oli toiminut kaksi vuotta.

Tänä päivänä Prypjatin aavekaupungin huvipuistoissa puut ovat kasvaneet maailmanpyörän läpi ja ruostuneet törmäilyautot ovat sammaloituneet paikoilleen.

Puuhamaan ideana on se, että lapset hoitavat huvipuiston toiminnan. Huvilaitteet eivät toimi niinkään sähköllä, vaan lihasvoimin.

Ja koska Puuhamaassa todistettavasti käy edelleen ihmisiä, elämisen jälkiä ei tarvitse etsiä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset