fbpx
Kaupunkiuutiset

Hanna Holman taide hehkuu väriä ja iloa

GalleriaKONEessa on esillä helmikuussa helsinkiläisen taidegraafikko Hanna Holman näyttely “Vettä, valoa, tuulta ja elämän arvokkuutta”. Näyttelyn teemana on elämän ilo, ihanuus ja ihme. Esillä on 25 uniikkia, heleän värikästä grafiikantyötä.

Holman tekniikka on monotypia, maalauksellinen ja spontaani tapa tehdä taidegrafiikkaa.

– Telaan, maalaan ja piirrän värit laatalle, ja painan syväpainoprässillä kuvan paperille. Olen vedostanut kaikki näyttelytyöt ohuelle japaninpaperille, taiteilija kertoo työskentelystään.

Holma saa inspiraation taiteen tekemiseen elämänilosta ja läsnäolosta.

– Työni nousevat selkeyden ja ilon hetkistä. Sellaisina hetkinä tavoitan jotakin itselle tärkeää. Silmieni eteen lipuu usein kuva. Kirjoitan yksityiskohdat muistiin lapulle tai tekstiviestiin, ja toteutan kuvan aikanaan työhuoneellani.

– Myös Raisa Kaipaisen ja Torsten Rügerin Elämän taide -kurssit ovat inspiroineet minua. Kursseilla on ollut suorastaan mullistavan hyvää tekevä vaikutus työskentelyyni.

Holman teokset ovat esittäviä ja ei-esittäviä. Osassa esiintyy piirroshahmoja. Taiteilija yhdistää vedoksiinsa usein myös pitkiä nimitekstejä.

– Ensin ajattelin, että voiko näin tehdä, voiko nimi olla virkkeen tai parin mittainen. Toisaalta miksei voi?

– Nimet ovat minulle tärkeitä. Kuvani eivät ole teoksia ennen, kuin niillä on nimi. Kuvat saavat merkityksen nimen yhteydessä, taiteilija tuumii.

Näyttelyn nimityö on peräseinälle ripustettu sinisävyinen “Vettä, valoa, tuulta ja elämän arvokkuutta”. Nimissä on myös runollisuutta, kuten pienessä, 12 x 15 cm sinisessä teoksessa “Hienostunut tuuli tuo uuden näkökulman!”. Nimitekstit pysäyttävät teosten äärelle ja johdattavat kuvasta toiseen.

Holma luo kuvia, jotka tarjoavat katsojalle tilaa, vapautta ja virkistävän hetken. Keskeistä teoksissa on kokonaistunnelma. Kaikki näyttelyn teokset ovat tuoreita, vuosilta 2017 ja 2018.

Holma valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1996. Hän työskentelee vapaana taiteilijana, freelancer-kuvittajana ja taideopettajana.

Hanna Holman “Vettä, valoa, tuulta ja elämän arvokkuutta” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 27.2. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset