fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hanna Variksen taide pursuaa esteettisyyttä ja elämäniloa

Hanna Varis ripusti taidegrafiikan työnsä Ruusu ajatuksistasi, Suojaus II ja Paratiisin portti Crystal Galleria Paperihuoneelle. Kuva: Riikka Helenius
Hanna Varis ripusti taidegrafiikan työnsä Ruusu ajatuksistasi, Suojaus II ja Paratiisin portti Crystal Galleria Paperihuoneelle. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneessa on esillä turkulaisen taidegraafikon ja taidemaalarin Hanna Variksen tarinallinen, puutarhateemainen näyttely Ruusu ajatuksistasi. Kyseessä on taiteilijan 35-vuotisjuhlanäyttely ja ensimmäinen yksityisnäyttely Hämeenlinnassa. Näyttely tarjoaa hyvää mieltä ja pieniä herkullisia hetkiä.

– Pyrin esteettisyyteen ja elämäniloiseen ilmaisuun, taiteilija luonnehtii.

– Olen kokeillut eri tekniikoita, mutta metalligrafiikka, erityisesti etsaus ja akvatinta tuntuvat omimmilta. Ne luontuvat kuin hengitys. Etsausviiva on terävä. Millään muulla ei saa samalaista viivaa ja samanlaisia heijastumia kuparilaatalle.

“Nyt on aikaa hieman hullutella”

Variksen teokset ovat värikkäitä ja niissä on viittauksia taidehistoriaan ja ripaus satumaisuutta. Prinsessa-aiheet ovat ilmestyneet taiteilijan tuotantoon tänä vuonna.

– Luin lapsena paljon satuja. Nyt on sellainen elämänvaihe, että on jälleen aikaa hieman hullutella. Haluan kannustaa Saan heittää kuperkeikkaa milloin huvittaa ja muilla prinsessasarjan kuvilla siihen että kuka vaan, voi olla sellainen, kuin haluaa minkä ikäisenä vaan.

Varis on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Taiteilija asuu ja työskentelee Turussa ja toimii myös Turun taidegraafikoiden puheenjohtajana.

Voiko valoa pyydystää verkolla?

Grafiikanpajan puolella on Paperihuone ry:n jäsentaiteilija Ulla Niskasen näyttely Grid. Tekniikka on monotypia ja kyseessä on eräänlainen kokeilu, jonka kirvoitti keväinen valo ja ajatus siitä, miten valoa voisi pyydystää verkolla.

– Halusin kokeilla verkon selkeää rakennetta ja järjestystä, johon sitten yhdistin värin.

– Työskentelyni on modernistinen. Se perustuu lähiympäristön havaintoihin ja omakohtaisiin kokemuksiin, taiteilija sanoo.

Niskanen teki työuransa kuvataideopettajana Rovaniemellä, viimeiset 15 vuotta Lapin yliopistossa kuvataiteen yliopistolehtorina.

– Hämeenlinnaan muutettuani liityin Paperihuoneen jäseneksi ja innostuin taidegrafiikasta, Niskanen kertoo.

 

Näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 30.11. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset