fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Hannu Kanerva on futismaajoukkueen vakiokasvo

Janakkalassa asuva Hannu Kanerva on matkannut Suomen jalkapallomaajoukkueen mukana ainakin 66 eri maassa.

Hannu Kanerva, 49, on toiminut lähes 20 vuotta Suomen jalkapallomaajoukkueen hierojana. Janakkalassa asuva Kanerva on nähnyt tuon matkan aikana persoonallisia valmentajia, pelaajia ja käynyt ainakin 66 eri maassa.

Kanerva valmistui urheiluhierojaksi 1996 ja osteopaatiksi 2010. Hän oli HJK:n hierojana Veikkausliigassa kolme vuotta (1998-2001). Antti Muurinen toimi HJK:n valmentajana ja siirtyi vuonna 2000 maajoukkueen päävalmentajaksi. Muurinen kysyi Kanervan kiinnostusta maajoukkueen hierojan tehtävään.

– Kaksi vuotta tein molempia. Päivät opetin päätyössäni hierontaa, olin illat HJK:n treeneissä ja keskimäärin viikon kuukaudessa maajoukkueen matkassa, Kanerva kertoo.

Vuoden 2014 Kanerva oli sivussa maajoukkuekuvioista.

– Huoltotoiminnasta päätettiin keventää ja jouduin nuorimpana hierojana vuodeksi jäähylle, mutta sitten se todettiin vääräksi kevennykseksi. Mixu Paatelainen pyysi minut takaisin mukaan.

– Paljon on reissattu ja päästy näkemään maita. Olen ollut etuoikeutettu siinä suhteessa. Minulla on käynyt tuuri, että olen päässyt tähän tehtävään.

Kanerva saa laskea tarkasti, että maajoukkueen kanssa reissatut maat saadaan ynnättyä yhteen.

– Olen käynyt maajoukkueen kanssa ainakin 66 eri maassa ja monissa monta kertaa. Eksoottisin reissu oli Barbadokselle ja siellä Suomen peli Trinidad ja Tobagoa vastaan. Se jäi mieleen Karibian maisemien takia. Toinen hieno kokemus oli Japani, joka ihastutti siisteydellä ja järjestelmällisyydellä.

Kanervalla ja kahdella muulla maajoukkuefysiolla on sama työmäärä kotimaan ja ulkomaan keikoilla.

– Pitkin päivää on ohjelmaa tarkalla aikataululla, johon kuuluvat ruokailu, palaverit ja lehdistö. Välissä hoidellaan vammoja ja valmistellaan illan treeneihin. Meidän työ korostuu illan ruokailun jälkeen noin klo 20, jolloin alkavat varsinaiset hoidot.

– Maajoukkuepäivä on fyysinen rypistys, vaikka ennen se tuntui vielä kovemmalta. Olen tottunut ja kasvanut hommaan. Se on kovempi kuin normaali työpäivä, siinä ollaan valmiudessa koko ajan. Ulkomaanreissulla näkee lähinnä lentokentän, hotellin ja futiskentän.

Vuosien aikana hieroja on nähnyt Suomen kärkifutaajat ja valmentajiakin ehtinyt vaihtua useamman kerran.

– Olen päässyt tutustumaan miellyttäviin pelaajapersooniin. Myös valmentajat ovat olleet persoonia, joilla jokaisella on ollut oma tyylinsä ja kuvionsa.

Nykyinen valmentaja, sukunimikaima Markku Kanerva on tarkka ja analyyttinen kaveri. Syyskuussa alkaa uusi Kansojen liiga, jossa Suomen lohkossa pelaavat Viro, Unkari ja Kreikka.

– ”Rive” Kanervan aikana on mennyt hyvin. Täysillä haemme kisapaikkaa. En näe meidän mahdollisuutta huonompana kuin muillakaan, Kanerva tuumaa.

– Monesti ollaan oltu lähellä kisapaikkaa. Siitä lähdetään, että seuraaviin kisoihin mennään, ei tätä muuten edes kannattaisi tehdä.

Kanerva kehuu maajoukkueen taustaporukkaa hyväksi sakiksi, jonka kanssa ollaan tekemisissä myös reissujen ulkopuolella.Juttu kulkee ja huumoria löytyy.

Kanervan päätyö on toimitusjohtajana ja opettajana hänen ja hänen vaimonsa omistamassa Suomen Urheiluhierojaopistossa.

– Meillä on Helsingin Pasilassa kaksi vuosikurssia, joista valmistuu urheiluhierojia ja koulutettuja hierojia. Opetan toista toisella kurssilla. Vuodesta 2013 lähtien meillä on ollut yksi kurssi vuodessa Espanjan Fuengirolassa.

Vaikka Hannu Kanerva on ison osan elämästään ollut futaajien auttajana, hän on varsinaisesti pesäpallomies.

– Pelasin tavoitteellisesti ala-asteen ensimmäiseltä luokalta 17-vuotiaaksi asti Lammin Lujassa. Myös minulla oli tavoite huipulle, sillä Lammilta lähti tuolloin muutamia pelaajia ylemmille sarjatasoille, Kanerva muistelee.

– Minulta hajosi selkä rasitusmurtuman takia ja jouduin pitämään taukoa. Sen jälkeen jatkoin lähinnä harrastetoiminnassa Lujassa, Rengon Kisassa ja Janakkalan Janassa.

Hannun tyttäret Fanni ja Riina ovat lupaavia tyttöpesispelaajia, sillä molemmat pelaavat Janan tyttöjen Superpesiksen välieriin selvinneessä ryhmässä ja Janan naisten Ykköspesisjoukkueessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset