Kaupunkiuutiset

Hanssin-Jukka laskeutuu

Suomen tunnetuimmaksi lentokoneeksi tituleerattu Hanssi-Jukka on kaiken kansan ihmeteltävänä kauppakeskus Tuulosessa viimeistään juhannukseen mennessä.

– Arvioimme Hanssin-Jukan vetävän 100 000 uutta kävijää vuodessa, kauppakeskusisäntä Vesa Kaloinen arvioi hulppeaan vitriiniin sijoitettavan lentokoneen vetovoimaisuutta.

– Ei riitä, enemmän tulee ihmisiä, Hanssin-Jukan Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja ja koneen sijoittamiseen Tuuloseen ideoinut Pekka Kääriäinen uskoo.

Kaloinen on mukana myös Hanssin-Jukan perinneyhdistyksessä. Kauppakeskus Tuulosessa asioi vuosittain keskimäärin kaksi miljoonaa kävijää ja kauppakeskus työllistää noin 200 henkilöä.

Hankkeen yhtenä päätarkoituksena on edistää itäisen Hämeenlinnan matkailua sekä vaalia kansainvälisestikin merkittävää ilmailuhistoriallista kohdetta. Osmo Rantalan aikoinaan ostama kone oli vuosikymmenet Hämeenlinnassa kahviona.

Kauppakeskukseen rakennetaan Hanssin-Jukalle noin 500 000 euroa maksava yli 500 neliön näyttelytila. Lasiseinäisestä vitriinirakennuksesta kone näkyy hulppeasti myös viereiselle Lahti–Tampere-valtatielle.

Hankkeen rahoituksessa ratkaiseva osuus on kauppaneuvos Kari Hautasella, joka innostui asiaan koneen saaman valtakunnallisen huomon seurauksena.

– Koneen ympärillä on valtaisa innostus ja talkoohenki. Sen vuoksi näin soveliaaksi lähteä rahoittamaan koneen sijoittamista uudelleen Hämeenlinnaan, Kari Hautanen kertoo.

Hämeenlinnan kaupunki sijoitti siirtohankkeeseen 50 000 euroa.

– Innokkaita talkoolaisia sikiää koko ajan lisää, Pekka Kääriäinen kertoo toistuvista yhteydenotoista.

Hanketta on valmisteltu varsinaisesti vuoden 2014 aikana siten, että Hanssin-Jukan omistajan, Sotamuseon ja koneen entistäneen Ilmasotakoulun Killan sekä Keski-Suomen Ilmailumuseon kanssa on neuvoteltu koneen sijoittamisesta Tuulokseen ja Kauppakeskus Tuuloseen.

Hankkeen toteuttamista sekä yleisesti ilmailuhistorian tietämyksen edistämistä varten on perustettu Hanssin-Jukan Perinneyhdistys, jonka puheenjohtaja toimii Kimmo Salomaa.

– Näyttelytila pysyy suljettuna, jonne vain erikseen sovituilla ryhmillä on mahdollisuus päästä opastetusti tutustumaan koneen. Koneen sisälle vieraita ei päästetä. Kone on kuitenkin kaiken kansan nähtävä, sillä sekä ulkoa että kauppakeskuksen sisätiloista on esteetön näköyhteys, Salomaa kertoo.

Hanssin-Jukka ehti Hämeenlinnan vuosinaan ajautua kehnoon kuntoon. Koneen entistämisestä on vastannut Ilmasotakoulun Kilta.

– Töihin osallistui kaikkiaan yli 50 miestä, mutta aktiiveja oli vain kuusi. Nyt kone hyvässä timmissä. Hämeenlinna oli puolestaan luonnollinen sijoituspaikka, kun Jyväskylästä ei löytynyt koneen arvoista sijoituspaikkaa, Ilmavoimien Kiltaliiton puheenjohtaja Juha Suonperä kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset