fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Happinaamari mukaan

Sana Mustonen

Kaikenlaiset miehet soittelevat minulle jatkuvasti. Putkifirmaukkelit, ikkunaukkelit, kattoukkelit ja ilmanvaihtoukkelit. Ovat aina sattumoisin juuri täällä meillä päin liikenteessä ja tarjoavat ilmaista kartoitusta. Ei auta se, vaikka sanoo, että minulla ei ole kyllä varaa tilata mitään remontteja. Meillä on rahoitusmahdollisuus, he sanovat.

 

Kyllähän tämä talo remonttia kaipaisi. Ikkunat falskaavat, katto on haalistunut ja ilmanvaihtohormi täynnä pölymakkaroita. Vesiputket ovat ties kuinka vanhat, varmasti käyttökelvottomat, jos putkiukkelilta kysyttäisiin. Ei sitä minulle kenenkään tarvitse tulla kertomaan. Kiuaskin on haljennut ja saunoessa saa pelätä häkämyrkytystä. Voin vain kuvitella niiden ammattimiesten naamat, kun tulisivat kotiini ja tajuaisivat, että kaikki, todellakin ihan kaikki, on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun.

Onhan se tietysti hyvä, että tällaisia remonttipalveluja on tarjolla. Toisaalta kuinkahan monelle muistisairaalle mummelille on myyty joku kallis, turha remontti?

 

Yhtenä päivänä minulle taas tarjottiin ilmaista sisäilmanvaihdon kartoitusta ja sanoin poikkeuksellisesti kyllä. Totesin ilmanvaihtoukkelille, että senkun tulee, mutta kannattaa ottaa happinaamari mukaan.

Eihän tässä kämpässä mikään ilma vaihdu. Yläkerrassa kissanpaska haisee, vaikka balalaikka ei soi ja alakerrassa, entisessä kyläkaupan kellarissa, on suhteellisen kosteaa ja tunkkaista, niin kuin nyt entisessä kellarissa on. Jos tulee parempia vieraita, saatan suitsuttaa koko talon jollain halvalla hajuvedellä.

 

Koskahan muut ammattiryhmät keksivät nämä ilmaiset kotikonsultaatiot? Pölynimurikauppiaat toki ovat kautta aikain tulleet koteihimme, mutta ehkä tulevaisuudessa kauneusklinikat lähettävät ammatti-ihmisiä arvioimaan meidän kehomme ja naamamme, ihan ilmaiseksi. ”Kyllä te olette valitettavasti todella ruma ja läski, mutta meillä olisi nyt juuri tällainen rasvaimutarjous ja kun nuo huulennekin näyttävät noin ohuilta, niin meidän kautta voi kyllä hakea rahoitusta myös hyaluronihappopistoksiin.” Kampaamosta saapuisi tyyppi kotiin arvioimaan: ”On kyllä sellainen rotanpesä rouvalla päässä, että sille olisi jo turvallisuuden nimissä tehtävä jotain.”

 

Ennen joulua muuten, kissani katosi neljäksi vuorokaudeksi. Ajoimme poikani kanssa pitkin Härkätietä, pysähdyimme vähän väliä ja minä menin ulos naukumaan kovasti. Vihdoin muutaman kilometrin päässä kotoa, kissamme vastasi. Nau-uimme kissan kanssa vuoronperään, niin kauan, että saimme karkulaisen paikannettua. Se oli jäänyt lukkojen taa entiseen navettaan. Muutaman puhelinsoiton jälkeen kissa saatiin pelastettua. Mutta on siinä taas naapureilla ollut ihmettelemistä: Nyt se kylähullu naukuu tiellä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset