fbpx
Kaupunkiuutiset

Harmaahaikara, peippo ja punarinta jättivät muuttomatkan väliin – Lintupinnaralli toi esiin 55 lajia Kanta-Hämeestä

Sulapaikoilla riittää kuhinaa ainakin sinisorsien kesken. Kuva: Juhani Karvonen

Birdlife Kanta-Hämeen loppiaisen pinnarallissa havaittiin kymmenen joukkueen voimin kaikkiaan 55 eri lintulajia, joista voittajajoukkue sai kasaan 44 lajia.

– Lajimäärät ovat viime vuosien tasoa. Mitään suurharvinaisuuksia ei Hämeenlinnassa ja lähikunnissa havaittu, mutta ”pikkukivaa” rallissa kuitenkin löytyi, yhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Hyvärinen sanoo.

Harvinaisuuksista voi mainita Aulangolla pitkään majailleen pähkinänakkelin samoin kuin Kaurialassa viihtyvä mustavariksen.

– Myös Kaurialassa havaittu sepelkyyhky on tammikuussa verrattain harvinainen laji. Harmaahaikaroita on ainakin kaksi, joista toinen on valinnut mielipaikakseen Aulangonjärvellä olevan talviuimareiden avannon. Hapekas vesi houkuttelee kaloja pintaan ja harmaahaikara on keksinyt napata kaloja vedestä.

Hiiripöllö talvehtii Janakkalan Heinäjoella. Kuva: Juhani Karvonen

Myös Turenki näyttää olevan talvehtijoille mieluinen paikka ilmeisesti hyvän ravintotilanteen ansiosta.

– Turengissa talvehtii kymmenkunta peippoa ja ainakin yksi järripeippo. Lisäksi kolme kottaraista oleilee aivan keskustassa. Pähkinähakki viihtyy myös keskustassa ja hiiripöllö Heinäjoella. Hakoisten pelloilla on haukkakeskittymä, sillä siellä oleilee ainakin kolme piekanaa ja pari hiirihaukkaa peltomyyrien perässä. Kernaalanjärvellä havaittu merikotka lienee pilkkijöiden jättäminen tähteiden jäljillä.

Harmaapäätikkaa ei pääse näkemään välttämättä joka päivä. Kuva: Juhani Karvonen

Ensimmäiset lehtopöllötkin ovat äänessä muun muassa Aulangolla.

– Marjalintuja on varsin vähän, mutta tilhiä ja räkättirastaita havaittiin Kaurialassa. Harvinaiseksi talvehtijana voi pitää myös Kaurialassa havaittua sepelkyyhkyä. Hattelmalanjärvelle on jäänyt punarinta talvehtimaan.

Vesilinnut jäivät sinisorsaa lukuun ottamatta näkemättä.

– Yksi joukkue onnistui näkemään laulujoutsenia, jotka lensivät etelään. Jossakin sula on jäätynyt ja linnut siirtyvät uuteen paikkaan.

– Hippiäisiä ja käpylintuja on nyt hyvin vähän. Hippiäisen näkeminen tänä talvena voi olla vaikeaa.

Ralliin otti osaa kymmenen joukkuetta

– Yksi joukkue oli ottanut tavoitteekseen kuvata kaikki linnut. Kuvatuksi tuli 32 lajia, mikä oli todella hyvin.

Hömötiainen on monen ruokinnan vakiovieras. Kuva: Juhani Karvonen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset