Kaupunkiuutiset Janakkala

Harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen juhlii 90 vuottaan soittamalla

Carina Nordlund ja Veikko Ahvenainen esiintyvät Janakkalan kirjastossa. Kuva: Muu
Carina Nordlund ja Veikko Ahvenainen esiintyvät Janakkalan kirjastossa.

Kuopiossa syntyneen, maailmankuulun harmonikan mestarin Veikko Ahvenaisen juhlakiertueen konsertti kuullaan ensi keskiviikkona Janakkalan kirjaston aulassa. Mukana menossa on ruotsalainen harmonikkataituri Carina Nordlund.

Harmonikkalegenda täytti äskettäin 90 vuotta, mutta kone ei näytä hyytyvän.

– Olkaa joka päivä elämässänne uteliaita, ei pelkästään omista harrastuksista, vaan koko elämästä. Savolaisena olen ollut koko elämäni utelias. Luulen, että kun uteliaisuus häviää, alkaa vanhuus, Ahvenainen pohtii.

– Olen myös noudattanut Arvo Ylpön ohjetta: ajattele aina positiivisesti, sillä negatiivinen ajattelutapa siirtyy koko ruumiiseen, joka pian sairastuu. Luulen, että negatiivinen ajattelu siirtyy soittoonkin.

Hämmästyttävä taiteilijaura

Ahvenaisen taiteilijaura on hämmästyttävä ja vailla vertaa. Hän soitti ensimmäisen soolokonserttinsa Kuopion kaupungintalossa vuonna 1948.

Takana on lähes 5000 soolokonserttia muun muassa Yhdysvalloissa, Japanissa, Kiinassa, entisessä Neuvostoliitossa ja monissa Euroopan maissa. Mestari on edelleenkin huippukunnossa ja uusia sävellyksiä sekä levytyksiä tulee tasaiseen tahtiin. Presidentti Tarja Halonen on palkinnut hänet arvostetulla Pro Finlandia-mitalilla vuonna 2010.

Ikivihreitä vuosien varrelta

Tuleva konsertti sisältää musiikin ikivihreitä säveliä vuosien varrelta ja Ahvenaisen parhaita levytyksiä ja sovituksia. Luvassa on unohtumaton huippuilta mestarisoittajien seurassa.

Väliajalla julkistetaan Ahvenaisen 90-vuotisjuhla-albumi. Kolmen levyn kokoelma sisältää 70 kappaletta mestarin parhaita levytyksiä vuosilta 1955-2019.

Uransa aikana Ahvenainen on levyttänyt huikeat 1064 kappaletta. Konsertissa on saatavana myös Ahvenaisen kirjoittama suosittu kirja Hanurini muistoja, joka kertoo uskomattoman tarinan savolaispojan tiestä maailman konserttilavoille.

Veikko Ahvenaisen juhlakiertueen konsertti ke 16.10. Janakkalan kirjastossa. Liput ovelta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset