fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Harrasteampumisen suosio on nousussa

Ampuma-asekouluttaja Marko Laine näyttää miten rynnäkkökiväärillä ammutaan. Ohjattuun ampumatilaisuuteen osallistuvalta ei vaadita aikaisempaa kokemusta aseista.

Ampumisharrastus on Suomessa suosittu harrastus ja naisten osuus nousee jatkuvasti. Ampuminen vaatii keskittymistä ja rauhallisuutta ja on kaukana siitä, mitä amerikkalaisissa toimintaelokuvissa nähdään. Toimittaja kävi testaamassa kymmenen eri aseen kokeilupakettia Iittalan Seppälän ulkoampumaradalla.

 

ML-Worksin ampuma-asekouluttaja Marko Laine oli järjestänyt toimittajalle erilaisia aseita sekä maalialueelle eri matkoille 25, 50 ja 100 metrin päähän savikiekkoja, ilmapalloja ja maalitauluja. Aluksi Laine antoi turvallisuuskoulutuksen ja opastuksen sekä neuvoi kädestä pitäen jokaisen aseen kanssa, miten sitä käsitellään, miten se toimii ja miten sillä ammutaan. Sopivan ampuma-asennon jokainen löytää itse joko seisaaltaan, polviltaan tai makuultaan. Iittalan radalla oli myös pöytä, jota vasten sai tukea ja vakautta.

– Ohjattuun ampumatilaisuuteen tuleminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta ampumisesta. Riittää että on reipas ja ennakkoluuloton asenne. Hyvin tärkeää on kuunnella ja noudattaa ampuma-asekouluttajan ohjeita. Aseissa siirrytään järeämpiin aseisiin ampujan niin halutessa hänen taitojensa mukaan, Laine informoi.

 

Ampuminen aloitettiin niin sanotusti pienemmistä aseista. Ensimmäinen ase oli 22 kaliiperin pistooli, jolla ammuttiin 25 metrin päässä olevia maaleja. Laine opasti, millä tavalla asetta käsitellään. Kun ensimmäiseen aseeseen saatiin tuntumaa, siirryttiin 9 mm pistooliin etäisyyden pysyessä samana.

Seuraavat aseet olivat taas järeämpiä, kuten 45 kaliiperin pistooli ja 38 special revolveri. Tarkkuutta sai kokeilla lähelle ja kauas. Kun nämä aseet olivat hallussa, siirryttiin 357 magnum revolveriin ja 44 magnum revolveriin sekä rynnäkkökivääriin. Lisäksi oli mahdollisuus kokeilla puoliautomaattikivääriä ja pulttilukkokivääriä. Laineelta löytyy kokeiltavaksi myös 500 magnum, joka on maailman vahvin sarjavalmisteinen käsiase. Toimittaja jätti tämän suosiolla väliin, sillä 44 magnumin potkuvoima oli vielä tuoreessa muistissa.

 

Poliisin virka-aseena tunnettu pistooli ei ollut toimittajan mieleen, sillä kaikki laukaukset menivät muutaman sentin ohi. Lempiaseeksi valikoitui elokuvistakin tuttu pitkäpiippuinen 357 magnum-revolveri, jolla kaikki laukaukset osuivat maaliinsa ja suurin osa vieläpä keskelle maalia. Asetta oli mukava käsitellä, eikä se niin sanotusti potkaissut liikaa. Dirty Harry -elokuvasta tutusta 44 magnum-revolverissa oli jo aika lailla potkua. Aseen kanssa sai ollakin tarkkana, sillä kokemattomalla ampujalla ase potkaisee lujaa, jos otevoima ei ole riittävä.

 

Parin tunnin kestävä ampuma-asekokeilu koukutti harrastukseen kiinni. Kaikki muu unohtui mielestä, koska keskittymiskyky meni siihen, että piti asetta oikein, asento oli hyvä ja sai tähdättyä, laukaistua ja osuttua. Mikäs sen hienompi fiilis, kuin ensikertalaisena sai 357 magnumilla kaikki osumat maaliin. Oli hienoa kokeilla erilaisia aseita aurinkoisena kesäiltana keskellä metsää. Sisärata ja maalitauluun ampuminen voi ollakin ihan erilainen kokemus.

Laine kertoo, että ruutiaseilla voi ampua ulkoilmaradoilla ja ilma-aseilla sisäampumaradoilla.

– Kun harrastusta on jatkanut aktiivisesti kaksi vuotta, voi hakea poliisilta ampuma-aselupaa ja hankkia oman aseen. Harjoittelua voi jatkaa useilla eri ampumaradoilla ja liittyä halutessaan vaikkapa ampuma-aseseuraan.

Harrasteampuminen on hyvin miesvaltainen harrastus, mutta Laineen mukaan naisten osuus on noussut ilahduttavasti.

– Nuoriakin tulee harrastuksen pariin tasaisesti ja usein juuri vanhempiensa esimerkin innoittamina. Itse sain ensimmäisen ilmapistoolin 7-vuotiaana ja se on edelleenkin minulla tallella.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset