Kaupunkiuutiset

Harri Ekonen saa jo etanankin kiinni

Hämeenlinna

Koomikko ja näyttelijä Harri Ekosella vuosi sitten vain silmät liikkuivat, nyt mies palaamassa stand up -komiikkaan. Sydämeen saakka edennyt verenmyrkytys vei Ekosen miltei viimeiselle rajalle.

– Makasin sairaalan sängyssä enkä pystynyt puhumaan syömään tai liikkumaan mutta olin täydessä ymmärryksessä. Ymmärsin ja kuulin kaiken, mutta meikäläinen saattoi reagoida vain silmiään liikuttamalla, muistelee Ekonen

Nyt Ekonen kävelee, ui, ajaa autoa ja ainakin ulkoisesti näyttää virkeältä eläkeläiseltä.

– Jouduin opettelemaan kaiken alusta. Kuntoutus ja jumppa ovat auttaneet, nyt saan kotipihalla juoksemalla etanat kiinni.

 

Vuoden 2016 huhtikuussa Ekonen hakeutui lääkäriin koska toinen jalka oli punainen ja kipeä.

– Sain antibioottikuurin ja minusta otettiin verikokeet. Tulehdusarvot olivat korkealla. Aloitin antibiootit, mutta lääkäri soitti, että äkkiä sairaalaan, sinulla on verenmyrkytys.

Verenmyrkytyksen aiheuttaja ei koskaan selvinnyt. Sen sijaan tarkoissa tutkimuksissa verenmyrkytyksen huomattiin vahingoittaneen sydämen aortta- ja hiippaläpän. Ne korvattiin bioläpällä, joka käytännössä tarkoittaa siannahasta tehty läppää.

– Minut leikattiin heti Tampereella. Aluksi oli tarkoitus vain korvata aorttaläppä, mutta leikkauksen yhteydessä selvisi että myös hiippaläppä oli vahingoittunut. Vaativa leikkaus oli viedä hengen, mutta nyt meikäläisessä onkin osa sikaa, mitä ei ole monella ihmisellä.

Läppäleikkauksen jälkeen tulivat komplikaatiot. Pernainfarkti on sinänsä vakava komplikaatio, mutta sitä seurasi dialyysihoito.

Ekonen siirrettiin Hämeenlinnaan, mutta uudet operaatiot olivat edessä.

– Veret menivät keuhkoon sekä vatsaan. Hengenlähtö oli taas lähellä.

 

Ekonen makasi sairaalassa seitsemän kuukautta.

– En voinut edes kääntyä vaan minua käännettiin erityisellä laitteella. Saatoin istua vain valjaiden varassa ja olin täysin muiden avun varassa.

Viime vuoden syyskuussa Ekonen seisoi ensimmäisen kerran puoleen vuoteen tuetta kaksi sekuntia.

– Ne kaksi sekuntia olivat jonkinlainen kipinä, minulla syntyi valtava into jumpata. Minua ei tarvinnut patistaa, vaan olin aina valmis harjoittelemaan. Jokainen askel oli suuri voitto.

Ekosen huumori vei miestä eteenpäin sairaalassa ja sairaalahuoneessa kukki huumori. Aineistoa tuleville stand up -koomikon keikoille syntyi nyt sairaalamaailmasta.

– Yhdessä vaiheessa meitä oli neljä ukkoa samassa huoneessa ja kaikilla oli kuulolaite jäänyt kotiin. Kun yksi huusi hoitaja, hoitaja, minä vastasin, että paina nappia ja kolmas kajautti että 13.30, naurahtaa Ekonen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.11.2020