fbpx
Kaupunkiuutiset

Harri Lairikkala nauttii luonnon hiljaisuudesta

Harri Lairikkala eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa. Yksi harrastuksista oli partiotoiminta. Partiolippukunta Jaarlin Poikien matka Inarinjärven maisemiin muutti koko Lairikkalan elämän. Hän on toiminut jo kymmeniä vuosia matkailuyrittäjänä eri toimipisteissä Lapin alueella.

– Jo yksi päivä eteläisessä Suomessa ahdistaa. Liikenne, valojen määrä, kaikista ulospäin huokuva kiire ja hektisyys eivät sovi minulle. Täytyy päästä äkkiä takaisin!

Erilaisesta elinympäristöstä Lairikkala ottaa käytännön esimerkin.

– Lapissa voi ajaa autolla tunnin valtatietä ilman ensimmäistäkään vastaantulijaa.

Paljon merkityksellisempää hänelle on kuitenkin luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet:

– Hiljaisuus, kalastus, aikaisemmin myös metsästys, syksyn pimeys revontulineen. Ne ovat ylitsepääsemättömän hienoja elementtejä, Lairikkala maalailee lappilaista elämänmenoa kiireiselle taajaman asukkaalle.

Yksi vuoden harvoista Suomen toiselle puolelle suuntautuvista matkoista osui tällä kertaa Hämeenlinnaan, kun Lairikkala haki Ville Myllymäen johtamasta mainospalveluyrityksestä Kaamasen Kievarin kaikki uudet ulkomainokset mainosvaloista alkaen.

– Tutustuin Harriin yhdellä metsästysretkistäni. Siellä tuli puhetta omasta työstäni. Siinä samassa mitattiin jo Kievarin ulkomainosten mittoja. Nyt ne matkaavat Kaamasen maisemiin opastamaan turisteja, Ville Myllymäki kertoo. Yhteisen sävelen löytymistä edisti varmasti se, että Lairikkalan juuret ovat Hämeenlinnassa.

– Maisemat ovat kyllä muuttuneet rajusti sitten lähtöni. Väliin tulee autolla ajaessa ahaa-elämyksiä, että tuollainenhan se paikka olikin, mutta en täällä paljon enää käy. Tampereen seudulla pari kertaa vuodessa, siinä se, Harri Lairikkala kertoo.

Lapin kaipuu iski siis nuoreen partiolaiseen. Lappiin piti päästä lopullisesti, kun luonto ja sen mukanaan tuoma tunnelma iskivät nuorukaisen sisimpään. Mainostaulujen hakuunkaan ei hukattu päiviä, vaan keikka tuli ajetuksi muutamien vuorokausien aikana. Mökkijärven rauha odotti Inarissa.

– Ensimmäinen yritykseni oli Ivalon kylmäkonehuolto. Se syntyi ihan siitä, kun vastaavaa yritystä ei löytynyt lähimailtakaan. Melkein heti hankin myös ensimmäisen leirintäalueeni, matkailubusineksessa uransa tehnyt Lairikkala kertoo.

Nykyistä yritystään, Kaamasen Kievari, Lairikkala on vetänyt nyt toista vuotta. Yksi yrittämisen tukijaloista, Ivalon lentopalvelu, on puolestaan alasajovaiheessa. Lairikkalan yrityksessä työskentelee vakituisesti puoliso ja kaksi työntekijää.

– Asiakkaat tulevat ympäri maailman – Etelä-Afrikasta, Japanista, Euroopasta – ihan kaikkialta.

Lapin vetonaula on tähän aikaan revontulet. Ne kiehtovat valtavasti.

– Pari vuotta eteenpäin majoitustilat on tämän sesongin puolesta varattu, Lairikkala kertoo ravintola- majoitus- ja erämatkailuyrityksestään.

Kaikille ensikosketus erämaan rauhaan ei ole pelkkää riemua ja rakkautta. Lairikkala kertoo esimerkin:

– Italialaismies tuli linja-autolla Kaamaseen. Ensimmäinen kysymys oli, että missä lähin pitseria on. Kun hän kuuli, ettei lähimaillakaan, niin mies oli järin pettynyt. Seuraavaksi hän tiedusteli supermarkettia. Kerroin sen löytyvän kymmenien kilometrin päästä bussimatkan takaa. Edessä olisi myös yöpyminen, jos matkaa iltamyöhään ostoksille. Siitä mies suorastaan suuttui, että mitäs tämä on, millainen paikka Kaamanen oikein onkaan!

– Hän löysi mielenrauhan, kun oli syönyt lautasellisen maittavaa lohisoppaa ja nauttinut muutaman lasillisen lempiviiniään. Sen jälkeen hän nautti pari viikkoa elämästään, kun oivalsi Lapin ainutlaatuisuuden.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset