Kaupunkiuutiset

Harvalla kodinkoneella on käyttöikää 40 vuotta

Hämeen Laatukoneet oy myy, huoltaa ja korjaa ompelukoneita linja-autoasemalla. Liikkeen yrittäjänä aloitti vuosi sitten toukokuussa Lauri Siukola.

– Olen koulutukseltani sähkötekniikan diplomi-insinööri ja olen aikaisemmin tehnyt hommia Konecranesille yritysostoissa ja huoltopäällikkönä, hän kertoo.

– Perhepiirissäni on alan yrittäjä Hannu Kortemäki, joka halusi eläkkeelle. Rohkaistuin kokeilemaan yrittäjyyttä ja olen saanut oppini häneltä.

Siukola on ainakin nettihaun perusteella Hämeenlinnan ainoa ompelukoneen korjaaja.

– Tälle oli selvästi tilausta. Ompelukonehan on siitä poikkeuksellinen mekaanininen laite, että sen käyttöikä on 40 vuotta.

–  Harrastus on toki menneistä vuosista vähentynyt, mutta koneita käytetään edelleen ja asiakkaina on myös kouluja, opettajia ja käsityöluokkia.

Tekniikan kehitys ei ole mullistanut alaa samalla tavalla kuin monien muiden laitteiden kohdalla.

– Mitään dramaattista vallankumousta ei ole tapahtunut ja samat periaatteet pätevät kuin 100 vuotta sitten, Siukola pohtii.

– Perusperiaate eli neulat ja siepparit on sama kuin poljettavassa Singerissä.

Vanhimmat huoltoon tulevat koneet ovat yleensä 1940-luvulta, mutta viime vuosisadan alunkin koneilla vielä työskennellään etenkin nahkojen ja paksujen kankaiden parissa. Varaosia on saatavilla, vaikka joskus niiden löytäminen ei ole aivan yksinkertaista.

– Jälkituotantoa on jonkin verran, mutta esimerkiksi 1950-luvulta eteenpäin koneiden kirjo oli valtava. Yleisimpiin malleihin on kyllä varaosia saatavilla.

Nykymaailmassa, missä esimerkiksi taulutelevisio tai tabletti vanhenee viidessä vuodessa, puhutaan yleisesti siitä, että uuden tuotteen ostaminen voi olla korjauttamista huokeampaa.

–  Hyvän ompelukoneen hinta on 500 eurosta ylöspäin ja sen huolto maksaa 79 euroa sisältäen pienet korjaukset, joten tällä alalla mennään vielä eri suuntaan.

– Nyt ei tietenkään puhuta 100 euron ompelukoneista, jotka on tarkoitettu enemmän tai vähemmän kertakäyttöisiksi.

Yrittäjä kiittelee ”vanhalta mestarilta” edelleen saamaansa apua ja neuvoja.

– Ensimmäinen vuosi oli kova ja vaikea, Siukola tunnustaa.

– Nyt rupeaa jo helpottamaan ja olen saanut itseluottamusta siihen, että osaan asiani.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset