Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Harvinainen city-saukko on asettunut Hämeenlinnaan – Juha Toivari onnistui kuvaamaan Viipurintien sillan alla kalastelleen eläimen

Luontoasiantuntija Pepe Forsbergin mukaan harvinaiseksi käyneillä saukoilla on etenkin Evolla hyvät oltavat.
Juho Toivari onnistui kuvaamaan Viipurintien sillan alla kalastelleen saukon maanantai-iltana. Kuva: Juho Toivari
Juho Toivari onnistui kuvaamaan Viipurintien sillan alla kalastelleen saukon maanantai-iltana. Kuva: Juho Toivari

Luontokuvausta harrastava Juho Toivari sai jokin aika sitten kuulla Hämeenlinnan keskustassa, Viipurintien sillan pielessä liikuskelevasta saukosta.

Maanantai-iltana Toivaria onnisti. Jäljet olivat tuoreet ja pian eläinkin tuli esiin.

– Saukko kalasteli sillan alla olevassa sulassa, ja jotain siitä näytti saavankin. Yksilö oli sen verran kesy, että sain kuvata sitä aivan rauhassa.

Saukko ei ollut Toivarin puuhista moksiskaan ja hiljaa liikkunut kuvaaja pääsisikin lähimmillään noin viiden metrin etäisyydelle eläimestä.

Hämeenlinnalaiselle kohtaaminen saukon kanssa oli ensimmäinen, vaikka mies kertookin koko ikänsä liikkuneensa luonnossa.

City-luonto monipuolistunut

Toivarin kuvat nähnyt Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja ja luontoasiantuntija Pepe Forsberg vahvistaa, että kuvissa todella on komea saukko.

– Saukko ja minkkihän saattavat mennä usein sekaisin, sillä niillä on suunnilleen samanlaiset figuurit (muodot). Minkki on saukkoa pörröisempi eläin, ja harjaantunut silmä erottaa eläimet toisistaan.

Forsbergille saukko on vanha tuttavuus, sillä mies on yhdessä puolisonsa kanssa onnistunut videoimaan Evolla saukkojen harvoin nähtyjä pariutumisrituaaleja.

City-saukot eivät Forsbergin mukaan ole mitenkään tyypillisiä, vaikka saukkojen tiedetäänkin tottuvan ihmisiin helposti.

– Mahdollisuudet kiehtovat kaikkia eläimiä. Jos on ruokaa, ne tottuvat ja asettuvat aloilleen.

– City-luontohan on muutenkin monipuolistunut, sillä elintila eläimillä on käynyt vähiin. Eläimet joutuvat usein tottumaan ympäristöönsä.

Evon alue lajille suotuisa

Vaikka saukko on Suomen mittakaavassa harvinainen ja rauhoitettukin eläin, on Hämeenlinna ja etenkin Evon alue lajin näkökulmasta hyvää aluetta.

Forsberg kuvaa saukkoja leikkisiksi eläimiksi. Poikaset opettelevat itsenäisen elämän alkeet ensimmäisen vuotensa aikana. Sen jälkeen ne ovat omillaan.

Pesäkoloja ne tekevät usein luoliin.

– Tämän yksilön pesä saattaa olla esimerkiksi siltarummussa tai vastaavassa paikassa, Forsberg viittaa Hämeenlinnan city-saukkoon.

Lutra lutra

Suomessa rauhoitettu.

Viimeisessä uhanalaisuusarvioinnissa (2010) saukko luokiteltiin vaarantuneeksi.

1990-luvun puolivälissä kannan suuruudeksi arvioitiin 1000–3000 yksilöä.

Täysin riippuvainen vesistöistä.

Koiraat elävät pääosan vuotta yksikseen, mutta naaras liikkuu poikastensa kanssa kunnes nämä itsenäistyvät yli vuoden ikäisinä.

Ravinto enimmäkseen sammakoita ja kaloja.

Vedenpitävä turkki, virtaviivainen ruumis ja jaloissa uimaräpylät.

Sukeltaessaan sulkee sieraimet ja korvansa.

Pituutta 50–100cm ja painoa 3–15kg.

Lähde: Riistakolmiot.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset