fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Hattula huomioi purkutaiteen tekijät ja tukun urheilijoita – Katso koko lista palkituista

Yleensä purkutaiteesta vastaavat ammattilaiset, mutta Hattulassa taiteilijoina toimi 60 kuntalaista, jotka nyt saivat Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Kunta jakoi palkinnot torstai-iltana myös isolle joukolle urheilijoita.
Tältä voi näyttää, kun luonto ottaa hylätyn neuvolan pikkuhiljaa omakseen. Peetu Numminen hyödynsi varjoteoksessaan vanhasta terveyskeskuksesta löytynyttä sairaalasermiä. Happinaamari syntyi viittauksena korona-aikaan. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Tältä voi näyttää, kun luonto ottaa hylätyn neuvolan pikkuhiljaa omakseen. Peetu Numminen hyödynsi varjoteoksessaan vanhasta terveyskeskuksesta löytynyttä sairaalasermiä. Happinaamari syntyi viittauksena korona-aikaan. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Hattulan entinen terveysasema muuntui viime kesänä viidakoksi ja eläintarhaksi nuorten taiteilijoiden käsissä.

Torstai-iltana Tytti Peltola työryhmineen sai projektistaan kunnalta Vuoden kulttuuriteko 2021 -palkinnon.

Idea lähti siitä, kun Humanistisessa ammattikorkeakoulussa kulttuurituotantoa ja yhteisöpedagogiikkaa opiskeleva Peltola halusi tehdä nuorten osallistamiseen liittyvän opinnäytetyön vanhassa kotikunnassaan.

Samoihin aikoihin Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Linna-Vuori sai idean valjastaa vanhan, purkamista odottavan terveyskeskuksen väliaikaisesti taidekäyttöön.

Syntyi Luova Hattula -purkutaideprojekti, jota toteuttamaan lähti lopulta mukaan peräti 60 hattulalaista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toni Hämäläinen spreijasi yhteen vastaanottohuoneeseen avaruusmaiseman. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Toni Hämäläinen spreijasi yhteen vastaanottohuoneeseen avaruusmaiseman. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Nuorin taiteilijoista oli kaksivuotias ja vanhin yli 90-vuotias.

Noin puolet taiteilijoista kävi maalaamassa teoksensa terveysasemalla suoraan sen seiniin ja muihin pintoihin. Loput tekivät teoksensa etänä ja lähettivät ne näyttelyä varten.

Esimerkiksi lapset ja Tuulia-kodin vanhukset maalasivat seiniä, virkkasivat omenoita ja askartelivat perhosia.

– Nuorin taiteilija, vilkas parivuotias innostui maalaamaan keskelle seinää ison punaisen läiskän, jonka tämän äiti sitten jatkojalosti eläinhahmoksi, Peltola ja puuhahenkilöt Peetu ja Susannah Numminen kertoivat viime syksynä Hämeen Sanomille.

Juttu jatkuu faktan jälkeen.

Hattulan palkitut 2021

Vuoden naisurheilija: pyöräilijä Pauliina Hatunen

Vuoden miesurheilija: juoksija Eino Vuori

Lupaava tyttöurheilija: tanssija Ella Äijänaho

Lupaava poikaurheilija: pesäpalloilija Niki Meriläinen

Vuoden valmentaja: Pekolan Iskun pj. Aki Töyrylä

Kunnon Kuntalainen: Markus Rantsi

Nuori Taitaja: Oskar Antola

Erityisstipendit: Marja-Liisa Hedman, Ville Korhonen, Antti Ahtila ja Jorma Lempinen

Vuoden urheilusaavutukset: Simo-Pekka Aarnisalo, Eveliina ja Sonja Hakala, Leevi ja Peppi Hautala, Kai Jahnsson, Essi Järvinen, Kimi Manner, Jari Mantila, Ella Nylund, Toni Ojala, Juho Ojanen, Eerika Onnela, Essi Riihilahti, Niko Salmela, Marko Vilpas, Amanda Virkkunen ja Arto Väänänen

Huppumies väijyi vessassa

Viidakko eläimineen täytti neuvolan vanhan odotustilan. Yksi vastaanottohuoneista oli täynnä vettä, kun taas toisessa laajeni kokonainen avaruus.

Wc-tilassa kävijää väijyi puolestaan painajaismainen huppumies.

Seinämaalausten lisäksi purkutaidekohteessa on esillä myös paljon veistoksia ja installaatioita.

Esimerkiksi Peetu Numminen hyödynsi varjoteoksessaan vanhasta terveyskeskuksesta löytynyttä sairaalasermiä. Happinaamari syntyi viittauksena korona-aikaan.

Joukossa on myös yhden ammattitaiteilijan teos. Piela Auvisen seinästä pullistuva ihmisfiguuri Awakening (2021) oli vaikuttava näky tyhjässä välinevarastotilassa.

Jatkoa seuraa?

Näyttelyyn pääsi tutustumaan viime syksynä. Sen jälkeen teoksista jäivät jäljelle vain valokuvat ja tekijöiden ja kokijoiden muistot.

Se on purkutaiteen luonto.

Minna Linna-Vuori katsoi kuitenkin jo viime syksynä pidemmälle tulevaan. Hänen mukaansa näyttelystä jäi elämään Luova Hattula, jonka nimissä voidaan tehdä myös uusia projekteja.

– Muualla on käytössä esimerkiksi taideseiniä, jotka maalataan aina uudelleen, ja alikulkutunneleihin on tehty taidetta. Voisi myös olla jokin alue, johon tehdä esimerkiksi tekstiiligraffiteja. Kuntalaiset toivovat yhteistä tekemistä, ja tällainen aktivoisi ja toisi hyvää mieltä, Linna-Vuori visioi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset